Goud versus Bitcoin: is Bitcoin echt het nieuwe goud?

Bitcoin is het nieuwe goud. Of dat zegt men toch al eens. Deze vergelijking komt vooral uit de mond van fervente cryptocurrency-aanhangers. Maar in hoeverre klopt deze bewering? Valt Bitcoin echt te vergelijken met een geliefde grondstof waaraan men al duizenden jaren waarde hecht? De vraag stellen, is hem beantwoorden. In dit artikel duiken we in de overeenkomsten en verschillen tussen goud en Bitcoin.

goud versus bitcoin

De waarde van schaarste

Laten we beginnen met waarom de vergelijking tussen goud en Bitcoin überhaupt wordt gemaakt. Zowel goud als Bitcoin hebben schaarsheid als belangrijk kenmerk. Er is een beperkte hoeveelheid goud op aarde en ook het aantal

Bitcoins is beperkt.

Volgens schattingen zou er sinds het begin van de mensheid ongeveer 170.000 tot 190.000 ton goud zijn opgegraven en zou er nog ongeveer 50.000 ton winbaar goud in de grond zitten. Onder andere de Egyptenaren en de Azteken hebben in het verleden erg veel goud uit de grond gehaald. Als je al het goud ter wereld op één plek zou samenbrengen, zou je er een kubus ter grootte van een gebouw van zeven verdiepingen mee kunnen maken. De hoeveelheid goud in de wereld valt met andere woorden erg goed mee. Dat verklaart ook waarom goud zoveel waard is. Deze inherente schaarste zou in theorie de waarde moeten beschermen tegen inflatie. Ook het aantal Bitcoins is beperkt. Er zijn ongeveer 17 miljoen Bitcoins ter wereld en tegen 2140 zullen dat er 21 miljoen zijn. Nadien zullen er nooit meer extra Bitcoins zijn.

Het verschil in bezit

Een cruciaal verschil tussen goud en Bitcoin is de manier waarop je het bezit. Bij goud heb je de optie om fysieke goudstaven of munten in bezit te hebben. Dit geeft voor velen een tastbaar en vertrouwd gevoel. Aan de andere kant kan goud ook op de beurs worden verhandeld in de vorm van bijvoorbeeld futures. Bitcoin is dan weer puur digitaal. Je kunt Bitcoins niet fysiek aanraken of zien, ze worden opgeslagen in een digitale portemonnee. Voor sommigen is dit een voordeel, omdat digitale goederen gemakkelijker en sneller te verhandelen zijn, terwijl anderen het gebrek aan tastbaarheid als een nadeel zien.

Toepassingen van goud en Bitcoin

Het toepassingsgebied van Bitcoin is beperkt tot het gebruik als een munteenheid of als belegging. Dat laatste is iets waar bekends handelsplatforms als Quantum Ai op inspelen. Ook goud is een populaire belegging, maar wordt daarnaast ook gebruikt voor het maken van sieraden en munten. Goud kent bovendien industriële toepassingen. Het is bijvoorbeeld nodig voor het maken van smartphones. Goud reflecteert ultraviolette straling en wordt daarom ook gebruikt in hitteschilden van satellieten. Verder kent goud medische en tandheelkundige toepassingen. Dit zorgt ervoor dat de vraag naar goud altijd zal blijven bestaan.

Volatiliteit en stabiliteit

Hoewel zowel goud als Bitcoin hun prijsschommelingen kennen, staat Bitcoin bekend om zijn extreme volatiliteit. Het is niet ongewoon om de waarde van Bitcoin binnen een enkele dag met honderden tot zelfs duizenden euro's te zien schommelen. Goud, hoewel niet immuun voor prijsschommelingen, heeft historisch gezien een veel stabieler prijsverloop. Goud wordt soms ook wel een veilige haven genoemd. Wanneer de economie het moeilijk heeft en aandelenkoersen instorten, veert goud vaak op. Bij digitale munten als Bitcoin is dit veel minder het geval.

Goud en Bitcoin hebben enkel de schaarste gemeen

Terwijl zowel goud als Bitcoin beleggingsopties zijn vanwege hun schaarste, zijn er duidelijke verschillen in hoe ze worden verhandeld, opgeslagen en gewaardeerd. Voor sommigen biedt Bitcoin met zijn digitale aard en geautomatiseerde handelsopties een spannende kans, terwijl anderen zich meer aangetrokken voelen tot het historische en tastbare karakter van goud. In ieder geval kent goud meer praktische toepassingen en is het minder volatiel dan Bitcoin, waardoor investeren in Bitcoin risicovoller is. Tegelijkertijd is het bij Bitcoin mogelijk om op korte termijn aanzienlijke winsten en verliezen te realiseren. Bij goud is dit minder het geval. Goud is eerder een investering voor de (middel)lange termijn. Bitcoin het nieuwe goud noemen, is in ieder geval te kort door de bocht. Het zijn gewoon twee investeringen die sterk van elkaar verschillen.