Headlines

donderdag 9 sep 21:46
Opinie | De vernietiging van de Japanse economie

Het is het minst favoriete onderwerp van Kees de Kort, macro-econoom en economiecommentator, maar toch moet hij zijn ei erover kwijt: de Japanse economie. 'De vaste luisteraar weet inmiddels dat ik liever niet over Japan praat, want dat is ons voorland.'

donderdag 9 sep 21:45
ECB wijzigt rentebeleid niet, maar gaat opkopen obligaties wel afbouwen

De Europese Centrale Bank (ECB) heeft de belangrijkste rentetarieven als verwacht ongemoeid gelaten op een niveau van 0 tot 0,25 procent. Banken blijven 0,5 procent rente betalen op het geld dat ze bij de ECB stallen. Wel wordt het opkoopprogramma voor obligaties iets teruggeschroefd. Op de markten wordt met name uitgekeken naar de toelichting van ECB-preses Christine Lagarde later op de dag.

zaterdag 4 sep 06:36
Pensioen opbouwen: zo zorg je dat je later niets tekortkomt

Het klinkt als iets voor later, maar toch kan je niet vroeg genoeg beginnen met de opbouw van je pensioen. Om op je oude dag niet elke euro om te hoeven draaien, is het aangewezen om je wettelijke pensioen aan te vullen. Dat kan op verschillende manieren. Spaargids.be verduidelijkt de vier pensioenpijlers.

zaterdag 4 sep 06:08
Gaat de maand september tijdelijk een einde maken aan het beursfeestje?

Het gehele jaar is er al sprake van een overtuigende beursrally. Al 10 maanden lang is er geen sprake meer geweest van een beurscorrectie van minstens 5%. Toch kan daar tijdens deze nieuwe handelsmaand verandering in gaan komen. Traditioneel gezien hebben de beurzen het immers vaak lastig tijdens de maand september.

donderdag 2 sep 16:09
Inflatieverwachting voor eurozone naar 3 procent, hoogste niveau sinds 2011

Eurostat verwacht dat de inflatie in de eurozone deze maand op 3 procent uitkomt. Dat maakt statistiekbureau Eurostat dinsdag bekend op basis van voorlopige cijfers. In juli was de inflatie nog 2,2 procent. Vooral de gestegen energieprijzen drijven de inflatie op. Nederland zit met een verwachte inflatie van 2,7 procent voor deze maand in de Europese middenmoot.

maandag 30 aug 14:29
Jerome Powell gaat stimulus afbouwen tegen eind dit jaar

Jerome Powell, voorzitter van de Amerikaanse centrale bank, heeft gezegd dat de kans bijzonder groot is dat de stimuleringsmaatregelen tegen het einde van dit jaar zullen worden teruggeschroefd. Powell is van mening dat de Amerikaanse economie sterk genoeg is. Dat wil volgens hem echter niet zeggen dat ook de rentes verhoogd zullen worden. 

maandag 30 aug 14:28
Ze worden niet meer gedrukt, maar zijn er nog volop: briefjes van 500 euro

Hoewel de paarse briefjes van 500 euro al bijna 2,5 jaar niet meer in omloop worden gebracht, verdwijnen ze niet snel uit het systeem. Dat blijkt uit cijfers van de Europese Centrale Bank (ECB). In juli gingen er nog 387,6 miljoen briefjes van 500 euro rond, tegenover 506,8 miljoen in april 2019.

dinsdag 24 aug 22:19
Is de goudmarkt te hard afgestraft?

Al enkele weken zitten de edelmetalen in de hoek waar de klappen vallen. Als gevolg van deze prijsdalingen staan de goud- en zilversector uiteraard ook al weken onder druk. Mogelijk is de dalende beweging binnen deze sectoren echter te ver doorgeslagen. Zo kan de goudmarkt aan de vooravond staan van een imposante herstelbeweging.

maandag 23 aug 11:27
Heeft de Amerikaanse economie nog extra stimulus nodig?

De Federal Reserve koopt maandelijks voor $120 miljard aan obligaties op, als onderdeel van een pakket noodmaatregelen om de Amerikaanse economie tijdens de pandemie overeind te houden. Steeds meer economen vragen zich echter af of de Amerikaanse economie nog wel zo’n grote steun nodig heeft.

maandag 23 aug 11:26
Gasprijs gaat door grens van 1 euro per kubieke meter

De prijs voor een kubieke meter gas is voor consumenten deze week door de grens van 1 euro geschoten en was nog nooit zo duur. Onder meer Vattenfall (voorheen Nuon) heeft het tarief bij nieuwe contracten boven de 1 euro gezet. Dat betekent dat een gemiddeld huishouden zo'n 1.500 euro per jaar kwijt zou zijn aan stookkosten.

donderdag 19 aug 21:13
Chinees president Xi Jinping trekt ten oorlog tegen de superrijken in zijn land

De Chinese president Xi Jinping heeft gezworen de ‘excessief hoge inkomens’ van de superrijken in zijn land bij te sturen. Daarmee waarschuwt hij China’s superrijken dat de staat hun vermogens gaat herverdelen om zo de groeiende ongelijkheid in het land aan te pakken. De uitspraak komt te midden van een ingrijpende poging om Chinese multinationals aan banden te leggen.

woensdag 18 aug 23:46
Chinezen willen koper uit Afghaanse gigamijn winnen na machtsgreep Taliban

Het vertrek van de Amerikanen en de opmars van de Taliban bieden China de kans zijn invloed in Afghanistan uit te breiden. Een van de redenen daarvoor is de hoeveelheid grondstoffen in het land. Zo zit er volgens de United States Geological Survey van enkele jaren geleden zo'n 60 miljoen ton koper, 2,2 miljard ton ijzererts en een grote hoeveelheid andere interessante grondstoffen en edelmetalen in de Afghaanse bodem.

Lobo Tiggre: koop de dip
woensdag 11 aug om 19:47 Zal zilver nog verder afdalen of is dit de dip om te kopen? Lobo Tiggre legt uit.

LBMA en WGC waarschuwen de Centrale bank van England
dinsdag 11 mei om 14:58 De "World Gold Council" én de London Bullion Market Association (LBMA) hebben de Bank of England een waarschuwing gegeven dat het systeem van "unallocated", dus papieren goud en zilver onhoudbaar wordt.

Bullion banks riskeren ineenstoring. Comex onder zware druk!
dinsdag 11 mei om 14:57 In dit interview komt de waarschuwing van de LBMA en WGC aan bod die stellen dat het tijd is dat BASEL III regelgeving op de schop gaat voordat het goed fout gaat in de manier waarop papieren goud en zilver verhandeld wordt. Ook de druk op de COMEX neemt enorm toe en dus pleit men voor grondige systeem aanpassingen.

Een grafiek die voor zichzelf spreekt
dinsdag 20 apr om 07:40 Deze technische analyse laat zien dat de goudprijs maar één kant op kan bewegen, en dat is de weg omhoog.

Bank volledig in gebreken op fysiek zilver!
maandag 19 apr om 20:32 Deze klant dacht fysiek zilver te bezitten maar de bank had hem bedrogen: er was geen fysiek zilver. De bank verkocht gebakken lucht.

Waarom zilver?
maandag 19 apr om 16:59 Deze video laat in 2 minuten in vogelvlucht zien waarom zilver een interessante investering kan zijn.