Headlines

woensdag 12 jan 12:52
Trends & Transitie
Opinie | Geen vertrouwen aan vooravond grote gebeurtenissen

Het nieuwe kabinet geniet maar bitter weinig vertrouwen, zo blijkt uit verschillende enquêtes. Macro-econoom en BNR-commentator Kees de Kort vindt dat schokkend. Want Nederland staat aan de vooravond van grote gebeurtenissen, en 'dat zijn vooral onprettige gebeurtenissen.'

woensdag 12 jan 12:51
Grondstoffen
Voedselprijzen vorig jaar enorm gestegen

De voedselprijzen zijn vorig jaar wereldwijd sterk gestegen, naar het hoogste niveau in tien jaar. Dat blijkt uit de voedselprijsindex van de Verenigde Naties. Die index steeg in een jaar tijd met 28 procent. De hoge voedselprijzen hebben bovendien bijgedragen aan een bredere inflatie. De graadmeter van de VN volgt de prijzen van de voedselproducten die het meest worden verhandeld, van tarwe tot plantaardige oliën.

woensdag 12 jan 12:49
Crisis & Recessie
9 miljard euro aan spaargeld 'verdampt' door hoge inflatie en lage rente

We hebben in het afgelopen jaar zo'n 9 miljard euro aan spaargeld zien 'verdampen' door de aanhoudend lage rente afgezet tegen de hoge inflatie. Dat heeft Geld.nl, een vergelijkingssite voor verzekeringen en financiële producten, becijferd.

woensdag 12 jan 12:48
Crisis & Recessie
Beleggers moeten een Bear Market niet onderschatten

De beleggers die al wat langer meelopen die weten dat het erg moeilijk is om de richting van de aandelenmarkten te voorspellen. Denk bijvoorbeeld aan de coronacrash van het jaar 2020. Haast geen enkele analist had een dergelijke beurscrash zien aankomen. Berenmarkten worden vaak getriggerd door onverwachte gebeurtenissen die grote invloed hebben op de financiële markten. Op de beursvloer wordt er in dit geval ook wel gesproken over een ‘zwarte zwaan’.

woensdag 12 jan 12:47
Economie Algemeen
Goldman verlaagt groeiprognose Chinese economie

De Amerikaanse zakenbank Goldman Sachs heeft hun groeiprognose voor de Chinese economie verlaagd. De reden hiervoor zou te maken hebben met de strengere maatregelen die tal van grote steden handhaven in een poging om de verspreiding van de omikronvariant in te perken. Hierdoor zijn de economische activiteiten gedaald en dat heeft uiteraard een impact.

woensdag 12 jan 12:46
Crisis & Recessie
Wisselend koersverloop dollar, steeds snellere vlucht uit obligaties

Staatsobligaties hebben het nog steeds te verduren, nu de Fed zijn handen ervan af trekt en niemand anders ze lijkt te willen kopen. De tienjarige staatsobligaties lonken met bijna 1,8% inmiddels naar een tweejaarsrecord, maar de dollar wist opvallend genoeg nauwelijks te profiteren van de piek in zowel de nominale als de reële rendementen. De euro hield opmerkelijk goed stand: de munt eindigde de week vlak ten opzichte van de dollar. Het Britse pond wist zelfs opnieuw te pieken en kwam bovenaan de G10-ranglijst terecht. De valuta uit opkomende markten presteerden wisselend, maar gezien de onrust op de obligatiemarkt waren ook de bewegingen van vorige week niet spectaculair.

maandag 3 jan 11:01
Crisis & Recessie
Handel in aandelen van Chinese vastgoedreus Evergrande stilgelegd

De handel in aandelen van het noodlijdende Chinese vastgoedconcern Evergrande op de beurs van Hongkong werd maandagochtend (lokale tijd) stilgelegd. Dat liet het bedrijf zelf weten, zonder te melden waarom.

maandag 3 jan 11:01
Crisis & Recessie
Deze grafiek toont het gevaar van de huidige beursrally

Op de bovenstaande grafiek, afkomstig van Morgan Stanley, is te zien dat de beursrally op Wall Street op dit moment door de minderheid van alle Amerikaanse aandelen gedragen wordt. Op dit moment noteert immers slechts 40% van alle Amerikaanse aandelen boven het 200-daagsgemiddelde. En het 200-daagsgemiddelde wordt op de beursvloer betiteld als de belangrijkste trendlijn. Een notering eronder impliceert dat er sprake is van een dalende trend, terwijl een notering erboven wijst op een stijgende trend.

maandag 3 jan 10:59
Edelmetalen
Ray Dalio: "Goud is niet te traceren, in tegenstelling tot Bitcoin"

Een belangrijk verschil tussen goud en een virtuele munt als Bitcoin is dat het edelmetaal niet te traceren is. In een wereld met meer onzekerheid en financiële repressie kan dat juist een voordeel zijn. Dat zegt vermogensbeheerder en beleggingsgoeroe Ray Dalio van Bridgewater Associates in een interview met Lex Fridman. Een gouden munt is anoniem te overhandigen, terwijl Bitcoin door overheden te traceren is.

maandag 3 jan 10:59
Economie Algemeen
Deze producten stegen en daalden in 2021 het sterkst in prijs

2021 was het jaar van de prijsstijgingen. De inflatie of de mate waarin het leven duurder wordt, bereikte in november het hoogste niveau in bijna veertig jaar. In de laatste maanden van het jaar steeg vooral de prijs van gas en elektriciteit fors, maar ook andere producten werden in het afgelopen jaar flink duurder. Een aantal zaken werd juist goedkoper.

maandag 3 jan 10:58
Crisis & Recessie
Turkse inflatie stijgt naar 36 procent, hoogste stijging in 19 jaar

De Turkse inflatie is in december gestegen naar 36,08 procent. Dat is de hoogste stijging van het prijspeil in 19 jaar. Het cijfer van december ligt veel hoger dan analisten hadden verwacht.

dinsdag 14 dec 13:31
Economie Algemeen
Mondiale rally risicoactiva, markten klaar voor belangrijke week centrale banken