Headlines

donderdag 23 jun 19:14
Grondstoffen
Duitsland eerste EU-land alarmfase gasnoodplan

Duitsland heeft donderdag de alarmfase van zijn gasnoodplan geactiveerd uit vrees voor een tekort komende winter, laat economieminister Robert Habeck donderdag weten. Het land trekt 15 miljard euro uit om de gasvoorraden aan te vullen.

donderdag 23 jun 19:11
Crisis & Recessie
'Er komt áltijd een recessie aan'

Recessiezorgen op het Damrak. De olieprijzen gaan flink omlaag en dus is de angst groot. Volgens hoofd Research & Investment Strategy Hans Stegeman bij Triodos Bank is die angst reëel.

woensdag 22 jun 14:02
Crisis & Recessie
Britse inflatie blijft oplopen en staat op het hoogste punt in ruim veertig jaar

De kosten voor het levensonderhoud in het Verenigd Koninkrijk zijn in mei opgelopen tot het hoogste punt in ruim veertig jaar. De Britse inflatie kwam in die maand uit op 9,1 procent, meldt het Britse statistiekbureau. In april bedroeg de inflatie al 9 procent, waarmee de consumentenprijzen de sterkste stijging sinds 1982 lieten zien.

woensdag 22 jun 14:02
Economie Algemeen
‘India heeft enorm groeipotentieel’

Waar zijn er nog opportuniteiten te vinden in een markt die bedrukt is door de hoge inflatie, de oorlog en renteverhogingen? Mark Mobius, oprichter van Mobius Capital Partners, richt zijn pijlen op de Indiase economie. Hij beweert namelijk dat India ontzettend veel groeipotentieel heeft dankzij technologische ontwikkelingen en een ondersteunende overheid.

woensdag 22 jun 09:45
Economie Algemeen
Olieprijzen zakken naar laagste niveau in een maand, maar nog altijd 40 procent hoger dan begin dit jaar

De olieprijzen zijn woensdag in de vroege handel lager gegaan. Ze zakten tot het laagste niveau in ongeveer een maand, vermoedelijk onder invloed van de vrees voor recessies.

dinsdag 21 jun 19:49
Grondstoffen
Westerse landen willen maximumprijs voor Russische olie

De Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk en andere bondgenoten willen dat Rusland minder verdient aan de verkoop van olie. Daarom kijken ze samen met andere landen naar invoering van een maximumprijs, meldt de Amerikaanse minister van Financiën Janet Yellen.

dinsdag 21 jun 19:48
Economie Algemeen
Zwitserse frank schiet omhoog na ‘hawkish’ verrassing …

Vorige week werden de valutaranglijsten verrassend genoeg aangevoerd door de Zwitserse frank. De Zwitserse Nationale Bank sloot zich aan bij andere ‘hawkish’ centrale bankiers en verraste de markten met een renteverhoging van 50 basispunten.

dinsdag 21 jun 19:44
Cryptocurrency
Cryptomarkt wordt getroffen door een orkaan die beleggers met miljardenverliezen opzadelt

Het stormt op de markten voor aandelen en obligaties. Maar de cryptomarkt wordt geteisterd door een orkaan die beleggers met miljardenverliezen opzadelt.

dinsdag 21 jun 19:42
Crisis & Recessie
1 miljoen huishoudens in schulden

Inflatie en vooral de stijgende prijzen van voedsel en energie doen steeds meer Nederlandse huishoudens in financiële problemen belanden. Als we uitkomen op een miljoen huishoudens in problematische schulden, dan is dat 'geen gekke schatting', zegt econoom Piet Rietman van ABN Amro.

dinsdag 21 jun 09:31
Crisis & Recessie
Belgische bedrijven verwachten dit jaar explosie aan betalingsachterstanden

Twee op de drie Belgische bedrijven (64 procent) maken zich zorgen dat het risico op betalingsachterstanden dit jaar zal toenemen. Dat blijkt dinsdag uit het jaarlijkse European Payment Report van Intrum, een onderzoek onder 11.000 bedrijven in 29 Europese landen, waarvan 500 Belgische bedrijven.

dinsdag 21 jun 00:32
Crisis & Recessie
Gasprijs opnieuw de hoogte in door zorgen over Russische leveringen

De Europese gasprijzen zijn verder toegenomen na de forse stijging van ruim 40 procent vorige week. Het verder dichtdraaien van de gaskraan door Moskou wakkert de zorgen aan rond de vraag of Europa zijn gasvoorraden nog wel voldoende kan aanvullen voor het winterseizoen.

dinsdag 21 jun 00:31
Economie Algemeen
Ook in Europa gaat de afbouw van inflatie lang duren

Een prominent lid van het rentecomité van de Amerikaanse Federal Reserve heeft gisteren voor opschudding gezorgd door te zeggen dat het jaren gaat duren voordat de inflatie weer op een laag niveau van twee procent zal terugkeren. Even verderop in het interview zei ze dat ze de kans op een recessie niet groot acht. 'Die twee dingen moet je samen zien, want die hebben een gemeenschappelijke reden', zegt Edin Mujagi van OHV Vermogensbeheer.