Headlines

dinsdag 6 jun 22:06
Economie Algemeen
Inflatie weer omhoog, ja, ze hebben weer een excuus

Omdat energieprijzen minder hard dalen

De inflatie was in de maand mei 6,1 procent, terwijl de prijzen in april nog 5,2 procent hoger waren dan een jaar eerder. Eten en drinken is nog altijd veel duurder dan een jaar eerder, terwijl de energieprijzen niet hard genoeg dalen om de inflatie omlaag te brengen.

dinsdag 6 jun 22:04
Cryptocurrency
Pas op met crypto!

Koers cryptoplatform Coinbase keldert door strafzaak in de VS

De beurswaarde van cryptoplatform Coinbase is dinsdag met bijna 20 procent gedaald doordat de Amerikaanse toezichthouder SEC een strafzaak is gestart tegen het bedrijf. Het grootste cryptoplatform van de Verenigde Staten zou diensten aanbieden zonder de juiste vergunning.

dinsdag 6 jun 22:03
Economie Algemeen
Wereldbank waarschuwt voor trage groei wereldeconomie

De Wereldbank, ‘s werelds grootste instituut voor ontwikkelingssamenwerking, waarschuwt dat de groei van de wereldeconomie dit jaar gaat vertragen zoals dat in het jaar 2008 ook het geval was. Het financiële klimaat is zeer uitdagend wegens de hardnekkige inflatie en de hoge rentes en dat gaat zwaar doorwegen dit jaar. Grote economieën gaan minder hard groeien.

woensdag 24 mei 15:05
Economie Algemeen
Britten betalen meer: voedsel 19 procent duurder

Het leven in het Verenigd Koninkrijk was in april 8,7 procent duurder dan in dezelfde maand vorig jaar. Dat is fors meer dan de 2 procent inflatie die de Britse centrale bank voor ogen heeft.

woensdag 24 mei 15:04
Economie Algemeen
Britse inflatie zakt tot onder 10 procent

Verrassend inflatienieuws vanuit het Verenigd Koninkrijk. Voor het eerst sinds augustus vorig jaar is de inflatie onder de 10 procent gedoken. De CPI daalde scherp en bedroeg in april 8,7 procent. Hoewel het cijfer gunstig is, kwam de inflatie alsnog hoger uit dan de verwachte 8,2 procent. Desalniettemin is het een gunstige evolutie voor de Bank of England.

maandag 22 mei 15:16
Economie Algemeen
Gasprijs blijft maar dalen en duikt zelfs onder de 30 euro

Door de almaar dalende gasprijs zien steeds meer huishoudens hun energierekening weer omlaaggaan. Een aantal leveranciers heeft de tarieven voor variabele contracten verlaagd tot onder het prijsplafond van het kabinet.

maandag 22 mei 15:12
Economie Algemeen
Economische afhankelijkheid als wapen: G7 waarschuwt China!

De G7 gaat optreden tegen landen die hun economische macht gebruiken om politieke invloed uit te oefenen. “Pogingen om economische afhankelijkheid als wapen te gebruiken zullen gevolgen hebben”, zeggen de leden in een gezamenlijke verklaring. China wordt niet expliciet genoemd, maar in een andere verklaring van de G7 wordt het land wel in verband gebracht met dit soort “economische dwang”.

maandag 22 mei 15:10
Edelmetalen
Veel producten zijn nu 30 % duurder dan een jaar geleden:

In welke supermarkt doe je vandaag het goedkoopst je boodschappen?

Verschillende supermarktketens hebben de voorbije weken honderden producten in prijs verlaagd. Maar van die prijsverlagingen merken de meeste consumenten amper iets op hun kassaticket. Integendeel zelfs, meer producten lijken net duurder geworden te zijn. De prijzen in onze HLN-winkelkar bevestigen dat. Hoe kan dat? Els Breugelmans, retailexpert en professor Marketing aan KU Leuven, neemt de promoties onder de loep: “Als consument is het niet eenvoudig om profijt te doen.”

maandag 22 mei 15:09
Economie Algemeen
Waarom we ons niet mogen blindstaren op de rente op spaarboekjes:

“Kijk naar het grotere plaatje”

Er komt voorlopig geen verhoging van de rente op de spaarboekjes, toch niet als het aan de banken ligt. Ook tegen een verplichte verhoging door de overheid zeggen ze ‘njet’. Maar volgens financieel expert Pascal Paepen mogen we ons niet blindstaren op die renteverhoging. “Dat gaat om peanuts.” Paepen ziet een andere oplossing.

vrijdag 19 mei 12:08
Economie Algemeen
Inflatie in Europese Unie zakt verder, maar Nederland beweegt niet mee

De inflatie in de gehele Europese Unie is in april voor de zesde maand op rij gezakt. Die maand bedroeg de inflatie 8,1 procent. Maar in Nederland steeg het percentage juist in april.

maandag 15 mei 22:25
Crisis & Recessie
Argentijnen bestrijden inflatie met rente van ruim 90 procent

De Argentijnse regering wil met een pakket maatregelen de inflatie van maar liefst 109 procent bestrijden. Zo gaat de rente verder omhoog, moet de eigen valuta worden ondersteund en wil het Zuid-Amerikaanse land nieuwe deals maken met schuldeisers.

maandag 15 mei 22:24
Edelmetalen
15 mrd euro aan goud in geheim vervoerd naar opslag Zeist

Bijna 15 miljard euro aan munten en goud in geheim vervoerd naar opslag Zeist

De Nederlandsche Bank (DNB) heeft de afgelopen maand voor bijna 15 miljard euro aan goud, munten en bankbiljetten verhuisd naar een opslag in Zeist, meldt de centrale bank maandag. Daar bevindt zich sinds kort het nieuwe zogenoemde DNB Cashcentrum.