Headlines

dinsdag 27 sep 10:20
Economie Algemeen
Euro en pond stabiliseren na laagterecord tegenover dollar

De koers van de euro en het Britse pond stabiliseert dinsdag, nadat beide munten maandag fors in waarde moesten inboeten tegenover de dollar.

woensdag 21 sep 17:44
Grondstoffen
Duitsland zet heffing op gas voor consumenten door per 1 oktober

Waar Nederland een plafond voor een deel van de gasrekening van consumenten instelt, voert Duitsland juist een heffing in. Deze eerder aangekondigde heffing gaat 1 oktober in, meldt de Duitse minister van Economische Zaken.

woensdag 21 sep 17:43
Economie Algemeen
Wells Fargo pleit voor renteverhoging van 150 basispunten

Bij Wells Fargo zijn ze het beu dat de Federal Reserve de rentes blijft verhogen met ‘maar’ 75 basispunten. Managing director Michael Schumacher pleit voor de korte pijn en raadt de centrale bank aan de rentes te verhogen met 150 basispunten. Dit zal grote paniek veroorzaken op de markten, maar het zou wel een grote impact hebben op de torenhoge inflatie.

woensdag 21 sep 17:43
Grondstoffen
Engie: Gasverbruik van grote industriële afnemers in Europa 30 procent lager

Het verbruik van "gasintensieve" industriële afnemers in Europa is de voorbije weken met 30 procent afgenomen in vergelijking met vorig jaar, ten gevolge van de stijging van de prijzen. Dat heeft de voorzitter van energieconcern Engie, Jean-Pierre Clamadieu, gezegd.

woensdag 21 sep 17:41
(Geo-) politiek
Poetin zet in feite streep door de miljoenennota

Waar het gisteren nog ging om de miljoenennota en het prijsplafond dat miljarden euro's gaat kosten, heeft de toespraak van de Russische president Poetin vanochtend de nodige geopolitieke verschuivingen veroorzaakt; en dat is te merken op de markten, zo ziet Edin Mujagi.

maandag 19 sep 16:39
Cryptocurrency
Bitcoin bijna op het laagste niveau sinds december 2020

De bitcoin staat maandag bijna op het laagste niveau sinds half december 2020. Cryptohandelaren zetten zich schrap voor de wereldwijde economische maatregelen die inflatie moeten tegengaan.

donderdag 15 sep 19:10
Economie Algemeen
Het fundament van de EU is verrot

Econoom Edin Mujagi waarschuwt voor het 'rotten' van de EU na de 'State of the Union' van Ursula von der Leyen. 'Problemen kunnen ontstaan als je in je eigen huis een beleid gaat voeren, waardoor de EU-lidstaten gaan rotten.'

zaterdag 10 sep 10:43
Crisis & Recessie
Deurwaarders zien nieuw profiel van mensen in financiële problemen opduiken: de tweeverdieners

Als gevolg van de historisch hoge energiefacturen zien gerechtsdeurwaarders een nieuw profiel van schuldenaars opduiken: de tweeverdieners. Dat zegt de Nationale Kamer van Gerechtsdeurwaarders (NKGB). Een nieuw moratorium op schulden is evenwel geen goed idee, waarschuwt de Kamer. “Het geeft mensen met schulden een vals gevoel van veiligheid.” De deurwaarders hebben concrete maatregelen voorgesteld aan de federale regering.

zaterdag 10 sep 10:37
Economie Algemeen
Euro vrijdag in laatste handelsuren onderuit door escalatie energiecrisis

De euro leek vorige week een behoorlijk goede prestatie te gaan neerzetten. De koers van de munt werd gesteund door de verwachting dat de ECB ‘hawkish’ zal zijn, en uit het Amerikaanse werkgelegenheidsrapport bleek dat de druk zou kunnen afnemen, wat goed nieuws is voor de Fed. Toen meldde Gazprom vrijdag aan het einde van de dag dat het de gasleveringen aan West-Europa voor onbepaalde tijd stopzet. Hierdoor raakten de euro en de meeste andere valuta in een duikvlucht ten opzichte van de dollar. Door dit nieuws wordt het vooruitzicht van grootschalige energietekorten in Europa realistischer en stijgt de angst voor een recessie.

zaterdag 10 sep 10:36
Crisis & Recessie
Veel huishoudens gaan zware herfst tegemoet vanwege stijgende prijzen

Een groot deel van de Nederlandse huishoudens krijgt te maken met een zware herfst nu de energie- en voedselprijzen verder stijgen. Het gaat daarbij niet alleen om de lagere inkomens. Ook de midden- en hogere inkomens staan flink onder druk, waarschuwt het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud).

vrijdag 9 sep 19:52
Economie Algemeen
ECB blust bosbrand met waterpistool

Als de ECB de rente met 75 basispunten verhoogt, is dat als het blussen van een bosbrand met een waterpistool. Dat zegt hoofdeconoom Edin Mujagi, van OHV Vermogensbeheer. Volgens Mujagi oogt het veel, maar is dat het niet met een inflatie van 9 procent. Wél is het een historische stap, de ECB nam deze welgeteld slechts éénmaal eerder in haar geschiedenis.

vrijdag 9 sep 19:49
Economie Algemeen
Rentes verhogen tot de ‘job is done’

Voorzitter van de Federal Reserve Jerome Powell heeft donderdag benadrukt dat de centrale bank de rentes zal blijven verhogen tot de inflatie onder controle is. Met andere woorden, zolang de inflatie hoog blijft, zullen de beleidsmakers ervoor kiezen om de rentes te blijven verhogen. Dit horen beleggers misschien niet graag, maar het is noodzakelijk.