Headlines

woensdag 1 feb 07:42
Cryptocurrency
Oprichter cryptobedrijf My Big Coin krijgt acht jaar cel om fraude

De oprichter van het ter ziele gegane Amerikaanse cryptobedrijf My Big Coin is veroordeeld tot meer dan acht jaar gevangenisstraf. Hij krijgt de straf wegens het oplichten van investeerders en klanten voor miljoenen dollars door virtuele valuta op de markt te brengen met “leugens en halve waarheden”, zoals de aanklagers het verwoordden.

maandag 9 jan 11:49
Economie Algemeen
Goldman Sachs wil tot 3.200 banen schrappen

De grote Amerikaanse zakenbank Goldman Sachs is van plan om tot 3.200 banen te schrappen. Er zullen dus minder jobs verdwijnen dan eerst werd gedacht, zo heeft een bron binnen het bedrijf meegedeeld aan het Franse nieuwsagentschap ‘AFP’.

woensdag 21 dec 14:35
Grondstoffen
Rusland opent groot nieuw gasveld voor China

Rusland neemt een groot gasveld in het oosten van het land in gebruik om via de Siberische pijplijn gas naar China te transporteren.

dinsdag 20 dec 09:04
Edelmetalen
Munthuizen kunnen vraag naar gouden munten amper bijhouden

Hoge inflatie en aanhoudende geopolitieke onzekerheid zorgen voor een vlucht naar edelmetalen. Verschillende munthuizen draaien inmiddels op volle toeren om aan de vraag naar gouden en zilveren munten te kunnen voldoen. Het Oostenrijkse munthuis kan de vraag zelfs niet meer bijhouden. Volgens de directeur van het munthuis, Gerhard Starsich, is de vraag naar de gouden Philharmoniker munten sinds 1989 niet zo hoog geweest als dit jaar. Dit jaar overtreft zelfs de coronacrisis van 2020, toen edelmetalen ook niet aan te slepen waren. "Momenteel is iedere gouden munt die geslagen wordt al verkocht. We zouden zelfs drie keer zoveel munten kunnen verkopen als we kunnen produceren", aldus Starsich. Bij de winkel van het munthuis staan mensen van verschillende leeftijden en afkomst al maanden in de rij om gouden en zilveren munten te kopen, zo schrijft Reuters in een korte reportage. De gouden Philharmoniker is volgens het Oostenrijkse munthuis momenteel zelfs de populairste gouden munt in Europa en Japan.

dinsdag 20 dec 09:04
Economie Algemeen
Wat voor geldsysteem gebruikten de Romeinen?

In het vorige deel van de reeks over monetaire geschiedenis werd beschreven hoe de Grieken muntgeld gebruikten, maar ook hoe het geld van de Atheners verslechterde in kwaliteit en hoe dat gelijk opging met het verval van de macht van de Atheners. De Romeinen kenden ook een uitgebreid muntstelsel. Helaas ging ook de kwaliteit van deze munten naarmate de tijd vorderde achteruit. Hoe zag het muntgeld van de Romeinen eruit en hoe is het Romeinse rijk gevallen?

dinsdag 20 dec 09:02
Economie Algemeen
Burgers gaan betalen voor CO2-uitstoot

EU-burgers moeten gaan betalen voor CO2-uitstoot van auto en verwarming

Inwoners van de Europese Unie moeten over een aantal jaar gaan betalen voor de broeikasgassen die ze uitstoten. Dat plan is onderdeel van een nieuw maatregelenpakket om de klimaatdoelen te halen. Om de kosten voor burgers te drukken komt er wel extra subsidie om bijvoorbeeld het huis te isoleren.

dinsdag 20 dec 09:00
Economie Algemeen
Gemiddelde Belg op één na rijkste van Europa

Het gemiddeld financieel vermogen van de Belg bedraagt 121.000 euro. Dat blijkt uit cijfers van kredietverzekeraar Allianz Trade. In de Europese Unie blijkt enkel de gemiddelde Nederlander nog meer centen te hebben.

dinsdag 20 dec 08:59
Economie Algemeen
Steeds meer mensen bouwen geen pensioen op

Een kwart van de werkenden bouwt amper pensioen op. Nu steeds meer werkenden in het onderwijs en de zorg als zzp'er aan de slag gaan, wordt dat probleem alleen maar groter. Bij de nieuwe pensioenwet zitten voorstellen om hier wat aan te doen, maar die bieden nauwelijks soelaas. Dat zeggen experts tegen NU.nl.

dinsdag 20 dec 08:59
Crisis & Recessie
Nationale Bank waarschuwt opnieuw voor "onhoudbare" overheidsfinanciën

De Belgische economie zal naar alle waarschijnlijkheid een recessie - waarbij de economie twee kwartalen na elkaar krimpt - kunnen vermijden. Dat heeft de Nationale Bank van België (NBB) gezegd bij de voorstelling van haar najaarsramingen. Tegelijkertijd blijft de instelling bijzonder pessimistisch over de “onhoudbare” overheidsfinanciën in ons land en waarschuwt ze voor de concurrentiepositie van de Belgische bedrijven op de internationale markten.

maandag 21 nov 12:33
Economie Algemeen
‘Klaar om renteverhoging van 75 basispunten los te laten’

De Amerikaanse centrale bank gaat volgende maand nogmaals bijeenkomen en wellicht de rente opnieuw verhogen met 75 basispunten. Dat is alleszins hetgeen wat de markten verwachten. Maar de Fed-voorzitter van Atlanta Raphael Bostic vindt dat het misschien tijd is om de economie eventjes zijn ding te laten doen en op de pauzeknop de drukken.

maandag 21 nov 11:10
Economie Algemeen
Fed-medewerkers temperen optimisme

Beleggers die op zoek waren naar aanwijzingen over wat de Federal Reserve tijdens haar beleidsvergadering van december zal beslissen, kregen er deze week heel wat. Maar die hints over de toekomst van het monetaire beleid wijzen op een uitkomst waar ze niet erg blij mee zullen zijn.

woensdag 9 nov 10:00
Economie Algemeen
Deze ontmoeting brengt geopolitieke spanningen naar een hoogtepunt

Mohammed bin Salman wilt met Saudi-Arabië mogelijk toetreden tot de BRICS en uiteindelijk zelfs een gezamenlijke munt gaan voeren. Dit zal in de Verenigde Staten niet bepaald positief opgevat worden waar de VS een bedreiging zien ontstaan voor de petro dollar.