In de wereld van fintech is er constant van alles aan het veranderen. Het gaat hier namelijk om financiële technologie en inmiddels zien we die op allerlei plekken terug. Iedereen maakt, vaak zelfs onbewust, steeds meer gebruik van allerlei fintech diensten, bijvoorbeeld om betalingen online te kunnen doen. Maar ook op allerlei andere manieren zien we dat fintech bedrijven vaker en vaker voet aan de grond weten te krijgen en zelfs bezig zijn om de grote banken uit te dagen voor de toekomst.
Eigenlijk is het doel van veel fintech bedrijven om klanten financiële diensten te kunnen bieden die stukken makkelijker werken. In tegenstelling tot banken, waarbij je vaak lang op dingen moet wachten, en alles niet altijd even gebruiksvriendelijk is. Daar zijn veel fintech partijen nu zoveel mogelijk verandering in aan het brengen en tot nog toe lijkt dat ze heel goed te lukken. Zie hier wat fintech precies is en wat er met veel van deze nieuwe technologie allemaal bereikt zal kunnen gaan worden.
Als bedrijf of ondernemer kun je enorm veel met goede fintech diensten. Deze worden dan ook reeds op grote schaal gebruikt. Denk bijvoorbeeld aan betalingen met diensten als iDeal en Trustly, of via online wallets wanneer je in een online casino Nederland gaat spelen, of in een webshop iets aan het kopen bent. Dit heeft allemaal als groot voordeel dat het online geregeld kan worden en vaak ontzettend snel. Of het nu gaat om betaaldiensten, het aanvragen van een zakelijke lening of het openen van een rekening, normaal gesproken is het binnen enkele ogenblikken geregeld.
Zoals gezegd is fintech ontstaan uit twee woorden, namelijk financieel en technologie. Dat omschrijft direct perfect wat het is. Het gaat namelijk om een combinatie van het aanbieden van financiële diensten gecombineerd met de nieuwste innovatieve vormen van technologie. Dat maakt het mogelijk om klanten veel sneller en gerichter te kunnen helpen, in tegenstelling tot veel traditionele banken.
Door veel mensen worden fintech bedrijven gezien als betere alternatieven voor banken. Maar is dat ook echt zo? Het ligt er een beetje aan waar je precies naar op zoek bent, maar we kunnen zeker stellen dat veel fintech bedrijven een streepje voor hebben op de traditionele bank. Zo zijn ze vele malen flexibeler, kunnen ze zich makkelijk aanpassen aan nieuwe technologie en is het veel makkelijker om per klant of gebruiker alles te personaliseren. Er zijn bovendien veel systemen die ervoor zorgen dat heel veel zaken automatisch gaan en alle partijen daardoor veel minder tijd kosten.
Ook in Nederland merken we dat de fintech sector tot nog toe zeker niet is achtergebleven. De groei die jaar op jaar te zien valt is op zijn zachtst gezegd indrukwekkend. In 2018 waren er bijvoorbeeld al ruim 400 bedrijven in deze sector die in ons land op papier stonden. Daarbij valt het op dat het niet alleen maar om bedrijven gaat die iets proberen aan te bieden wat beter is dan bij de meeste traditionele banken. Inmiddels zijn er verzekeringsbedrijven, ondernemingen die zich specialiseren in betaalmogelijkheden en ook pensioenfondsen die werken met dit soort nieuwe technologie.
Het woord is nu al een aantal keren gevallen, maar over wat voor soorten technologie hebben we het eigenlijk? Over het algemeen wordt dit slimme technologie genoemd. Veel fintech bedrijven hebben daarom grote IT-afdelingen met veel developers en ontwerpers. Deze creëren speciale systemen en algoritmes die het voor gebruikers zo eenvoudig mogelijk maken om met hun diensten te werken. Er worden veel automatismen ingebouwd die voor beide partijen de zaken stukken makkelijker maken, en dat is waarmee veel fintech bedrijven zich onderscheiden van andere instanties.