Wat is Bitcoin? Alles wat je moet weten over de bloeiende 'cryptografie'

wat is bitcoin

De basisprincipes van Bitcoin: Hier is alles wat je moet weten over de manier waarop de virtuele valuta wordt gemaakt en wat deze veilig houdt.

Bitcoin is het afgelopen jaar op en neer gegaan, maar het is een valuta die in de mainstream begint te komen. Velen voorspellen dat de munt een lange termijn potentieel heeft.

Als technologie bloeien de cryptomunt eenheden - dankzij hun gedecentraliseerde karakter en versleutelde beveiliging - sterk op.

Als je nog steeds niet zeker weet wat het precies is, hebben we hieronder een blik op de 21e eeuwse munt geworpen en leggen we je alles uit over Bitcoin.

Wat is Bitcoin?

Bitcoin was de eerste van wat bekend staat als "cryptocurrencies". Dit zijn vormen van digitaal geld die gebruik maken van encryptie om transacties te beveiligen en de creatie van nieuwe eenheden te controleren.

Het plan was om een vorm van geld te maken die niet gecontroleerd werd door overheden of bedrijven, dat je wereldwijd zonder kosten en zonder je identiteit te hoeven onthullen kon verhandelen.

De populariteit van Bitcoin heeft geleid tot veel namakers - ook wel "altcoins" genoemd.

altcoins

Om de zaken nog verwarrender te maken, zijn er ook "tweede generatie" virtuele valuta's zoals Ethereum en Bitcoin Cash.

Dus ze zijn hetzelfde als de munten in mijn portemonnee?

Nee. Het gaat hier om een genummerde "code". Deze instructies worden in computerprogrammering gebruikt. Maar als ze eenmaal gekocht zijn, kunnen ze worden ingewisseld voor bepaalde diensten en goederen, zoals normaal geld.

Waar komt Bitcoin vandaan?

Gemaakt door een mysterieuze ontwikkelaar die het pseudoniem Satoshi Nakamoto gebruikt, explodeerde Bitcoins in 2013 op het financiële toneel, na een enorme stijging van hun waarde.

Nakamoto beschrijft zijn creatie als een "peer-to-peer versie van elektronisch contant geld", waardoor "online betalingen rechtstreeks van de ene partij naar de andere kunnen worden verzonden zonder tussenkomst van een financiële instelling".

Hoe werkt Bitcoin?

Nakamoto schreef dat zo'n valuta gebruik maakt van "cryptografisch bewijs in plaats van vertrouwen, waardoor twee bereidwillige partijen rechtstreeks met elkaar kunnen handelen zonder de noodzaak van een betrouwbare derde partij". Dit soort staatloze, bank vrije valuta gebruikt een gedistribueerde, cryptografisch beveiligde "blockchain" om betalingstransacties vast te leggen.

De registratie van betalingen in de blockchain wordt gevoed door gebruikers, die hun computer vermogen aanbieden. Zij worden beloond met nieuw gecreëerde Bitcoins, en deze activiteit wordt 'mining' genoemd. Wat bepaalt hun waarde?

Zoals bij veel dingen komt het neer op aanbod en vraag. Elke 10 minuten komen er ongeveer 25 nieuwe Bitcoins bij. Maar de stroom zal stoppen omdat ze zo ontworpen zijn dat er nooit meer dan 21 miljoen munten zullen bestaan. Vandaag de dag zijn er ongeveer 16 miljoen in gebruik.

Hoe kun je Bitcoins krijgen?

Bitcoins kunnen op verschillende manieren worden verkregen. Het is mogelijk om ze te accepteren als betaling voor goederen of diensten. Je kunt ze ook rechtstreeks kopen van particulieren of speciale 'exchange' websites, zoals Bitcoin Era die automatisch Bitcoins handelen voor andere valuta en zo kan je meer winst maken.

Bitcoin wallets

bitcoin-wallets

Bitcoin wallets zijn eenvoudigweg speciaal ontworpen programma's die je Bitcoin opslaan, net zoals een gewone portemonnee je geld bewaart. Ze kunnen zowel op een desktop computer als op een smartphone worden gebruikt en kunnen veilig op het web worden opgeslagen, zodat ze overal toegankelijk zijn.

Waarom zijn er zoveel waarschuwingen over Bitcoin?

Mede vanwege de vrees dat beleggers een pakketje zullen verliezen. Ten eerste heeft Bitcoin geen enkele centrale bank die er achter staat en die door geen enkele staat wordt gereguleerd. Ten tweede, deskundigen denken dat de zeepbel kan barsten. In 2017 zag Ethereum - de op een na grootste cryptovaluta na Bitcoin - zijn waarde instorten van 317 dollar per munt naar 0,1 dollar per munt in een dag. Het stuiterde terug, en handelt nu voor 473 dollar per munt, maar de les is er om van te leren.

Sommigen hebben Bitcoins gelabeld als wat handelaren een "dwaasheid" noemen. In tegenstelling tot het investeren in een huis dat verhuurd kan worden of een bedrijf dat winst maakt, is de enige manier om er geld mee te verdienen het vinden van een "grotere dwaas" dan jij die een nog hogere prijs betaalt dan jij.

De legendarische investeerder Warren Buffett zegt over Bitcoin: "Blijf erbuiten. Het is eigenlijk een fata morgana." Financiële expert Martin Lewis zei hierover: "Bitcoin is een zeer speculatieve investering. Er geld in stoppen is een vorm van gokken".