Waarom blijven zoveel landen zoveel goud kopen?

En dat terwijl ze toch, allemaal, geen cent te makken hebben? Zeker in en na een financieel verschroeiend Corona Jaar. Reden te meer waarom je als particulier belegger je kunt, en zelfs misschien moet afvragen: waarvoor doen ze 't? (Misschien gevolgd door de onuitgesproken vraag '...en zou ik best hun voorbeeld volgen?')

De schuldenberg, een berg van schulden

Visualcapitalist

Bron: Visualcapitalist

Neem bijvoorbeeld Duitsland. De vraag in Duitsland naar fysiek goud, baren en munten, is over de eerste helft van 2021 in tien jaar niet meer zo groot geweest. China blijft ook goud kopen - al 15 jaar lang en steeds meer! 'BEIJING, Aug. 19 (Xinhua) -- China's gold reserves have grown every year for 15 consecutive years, reaching 14,727.16 tons by 2020, according to a yearbook issued by China Gold Association (CGA).' Van de Europese pensioenfondsen overweegt driekwart om in de komende twaalf maanden goud aan de beleggingsportefeuille toe te voegen. Dixit een onderzoek van het Global Palladium Fund (GPF) onder 150 verschillende Europese pensioenfondsen.

'Palantir Buys Gold Bars as Hedge Against "Black Swan Event"'

Verder gebeurde er nog iets opmerkelijks recent, augustus 2021. Finance.yahoo.com:

'Palantir Technologies Inc. said it's preparing for another "black swan event" by stockpiling gold bars.The company spent $50.7 million this month on gold, part of an unusual investment strategy that also includes startups, blank-check companies and possibly Bitcoin.'

Behoorlijk ongewoon want opvallend, en het hoort de ware goudkevers (wij investeren maar een béétje, als verzekering, weet u wel) moed te geven. De goudkoers doet dan wel niet veel de laatste weken, maanden, maar een techbedrijf dat zomaar, out of the blue, fysiek goud koopt? En tegelijk voor zijn reguliere business betalingen in bitcoin gaat accepteren, start-ups koopt en zogenaamde SPAC's? (Een overnamebedrijf voor speciale doeleinden, ook bekend als een "blanco chequebedrijf", is een op een beurs genoteerde lege vennootschap met als doel een particulier bedrijf te verwerven, waardoor het openbaar wordt gemaakt zonder het traditionele proces van beursintroductie te doorlopen).

Hard assets

Opmerkelijk? Ongewoon? Nou, toch niet zozeer wanneer je erop gaat letten hoor. Meer en meer institutionelen, beleggingsfondsen; particulieren en vergeten we niet genoemde overheden, landen, diversifiëren richting zogenaamde 'hard assets'. Dingen die je kunt vastpakken, zien, aanraken; zaken van waarde, ook naar bijvoorbeeld vastgoed en cryptomunten toe. Het is alles: weg van de Amerikaanse dollar. the greenback, die dan wel the good ole dollar genoemd wordt, en wel oud is maar niet meer zo 'goed'!

Trop is teveel

Er zijn er gewoon tevéél van. Vroeg of laat zal die dollar, wegens overvloedig bijgedrukt, overvloedig bij verzonnen, zelfs zijn zeer benijdenswaardige positie van wereldreservemunt verliezen. Dat staat beslist vast! Geen kwestie van als maar van wanneer. En dan? Wat wanneer grondstoffen als olie, goud en andere (edel)metalen niét meer in USD zullen noteren...?

Seekingalpha.com

Bron: Seekingalpha.com

Zwaan

En wat is dat met een 'Black Swan Event'? In beleggingstermen staat de uitdrukking 'een Zwarte Zwaan' voor een gebeurtenis, altijd negatief, die 'niemand' verwacht. Out of the blue, een deus ex machina. Die nét alles op z'n kop zet. De Kredietcrisis anno 2008 was zo'n zwarte zwaan. De Corona pandemie van 2020 tot in 2021 idem dito. Wie weet wat de kleur is waarmee de volgende zwaan getooid zal zijn, die voorbij glijdt, of plots opdoemt. Opnieuw een witte of toch...?!

Misschien moeten we het niet al te ver gaan zoeken, cf. de titel van dit stuk, waarom zoveel landen zoveel goud kopen. Kochten. En blijven kopen. Ondanks geen cent te makken, door de online casino's met ideal. Jawel, vast om zich te wapenen tegen een zwarte zwaan. Kijk maar, De Nederlandsche Bank, Nederlandse centrale bank schreef het zelf al. In een ongewone bui, zeldzaam moment van openhartigheid...neen je gelooft je ogen niet wanneer je dit leest, op de website dnb.nl:

'Als het hele systeem instort, biedt de goudvoorraad een onderpand om opnieuw te beginnen.'

Echt?! Echt. 12 Oktober 2019. Het geheugen van internet faalt nooit. Wie schrijft die blijft. Nadien werd dit bericht wijselijk terug van de website gehaald. 'Sorry, deze pagina bestaat niet (meer). Terug naar Home' staat er sindsdien.

De schrijver van het stuk zal vast berispt zijn. Misschien met een reprimande in de trant van "Je moet de burger niet slimmer maken dan-ie al is, gesnopen?!"

van Amsterdam naar Zeist