To spend or to spend, that is the question

Spenderen of spenderen, dat is inderdaad de vraag. Een tegenstrijdige keuze. Keuze die er nauwelijks meer is. Gekke wereld toch, anno 2019, waarin sparen officieel ontmoedigd wordt, of zeg maar gerust: bestraft. En lening aanvragen net aangemoedigd. We benoemen de oorzaak: de negatieve rente. Want spenderen, uitgeven, moeten en zullen we. Allemaal ter ere van 'de economie'. Een verwrongen situatie waarbij die economie niet meer ten dienste staat van het welzijn en de welvaart van de mensen (was het ooit anders?) Maar net het omgekeerde de realiteit is. De mens als economische slaaf.

Minderheid versus meerderheid

Geld moet rollen, geld dient om uitgegeven te worden. Het is het nieuwste adagio. Waaraan? Heel wat mensen zullen het aan consumptiegoederen besteden. Die hun waarde reeds verliezen van het moment dat ze de winkel verlaten. Of uitgepakt worden thuis. Terwijl een minderheid, kien, vooruitziend en spaarzaam, toch, haar geld investeert. Dat is ook 'uitgeven', maar met het doel om een voordeel te behalen. Een waardestijging. Of meer inkomen. Door een eigen woning aan te schaffen bijvoorbeeld. Of een tweede woning om die dan te verhuren.

Gratis is voor niks!

De rente is in de meeste Europese landen zo laag, dat banken het geld zo goed als gratis beginnen weggeven. Dus in plaats van te huren, wat 'de huisbaas rijk maken' is in de volksmond, zullen de slimsten zelf huisbaas, eigenaar worden. Van een gekke wereld gesproken: de situatie in Denemarken is nog extremer op dit gebied. Jyske Bank rekent anno augustus 2019 voor een hypotheek van 20 jaar géén rente aan. Bij een 10 jarige woonlening krijgen de Denen zelfs geld toe! 0,5 Procent, jawel. Nordea Bank is dit voorbeeld reeds gevolgd en de verwachting is dat de andere Deense banken snel zullen meedoen.

Lenen met geld toe

Betaald worden om te willen lenen, hoe kunnen ze het verzinnen. Wie even doordenkt, vraagt zich dan toch wel enkele zaken af. Hoe behalen dergelijke 'gulle gevers' nog een inkomen? Zal deze ongewone, zelfs bizarre situatie zich nog uitbreiden naar andere landen? En zeker ook: hoe ernstig is het met de Europese economie wel gesteld, dat die een dergelijke ondersteuning behoeft?

Indicator

Is een recessie nakend? Waarschijnlijk wel, want een bekende, zelfs beruchte indicator daarvoor is in augustus op rood beland. In de VS en in het Verenigd Koninkrijk alvast. Het is namelijk van 2007/2008 geleden dat de korte rente boven de lange rente uitstijgt. Dat fenomeen wordt wel de omgekeerde rentecurve genoemd. Het is een erg goede voorspeller van crises en kijk: in 2009 brak de Kredietcrisis uit en wel wereldwijd.

Soon coming to a place near you

Met zowat alle belangrijke economieën in de wereld danig verstrengeld met elkaar, mogen we ons aan het ergste verwachten. Expansie wordt altijd gevolgd door recessie. Dus in zeker zin is dat technisch zelfs gezond, positief. Maar er wordt alles aan gedaan het moment zo lang mogelijk uit te stellen, want een pretje is het niet voor de meeste burgers en overheden.

Wees productief

Maar als we dan toch ons geld niet meer mogen sparen maar moeten uitgeven, doen we dat best aan productieve zaken. Bestemmingen die renderen, opbrengen, eerder dan heel vlug hun waarde verliezen. We vernoemden reeds vastgoed, maar een ondernemer kan gratis geleend geld natuurlijk productiever aanwenden. Aan vernieuwing, modernisering, zelfs uitbreiding van zijn zaken. Een zelfzekere belegger met veel ervaring zou zelfs kunnen overwegen een zogenaamde 'doodzonde' te begaan. Iets dat eigenlijk indruist tegen de regels van het beleggen. Namelijk: geld lenen om te beleggen bij overstappen.nl. Aandelen zouden we daarvoor afraden, omdat die al zoveel uitstekende jaren achter de rug hebben in 2019. En de rek er uit is. Zeker ook met een nakende recessie (al kan het nog wel een jaar of twee jaar duren voordat die zich effectief materialiseert.)

Elke crisis volstaat

Maar hé, er bestààn wel twee zogenaamde 'alternatieve' beleggingen die het net goed tot uitstekend doen in tijden van economische crisis of spanningen. Denk aan de handelsoorlog tussen de VS en China, waarvan niemand weet wanneer of waar die zal eindigen. Financiële crisis. Er is een muntenoorlog begonnen ('currency war') waarbij geïndustrialiseerde landen hun munt zo laag mogelijk proberen te houden. Sociaal-maatschappelijke crisis. Kijk naar het burgerprotest in Hongkong dat steeds heviger en feller wordt. Waarbij het nog een kwestie van tijd lijkt dat China er militairen naartoe stuurt.

Fysiek edelmetaal en 'digitaal goud'

Die alternatieven zijn vanouds: goud, en zilver. Edelmetalen die meer gekocht worden naarmate de ongerustheid of angst bij de bevolking toeneemt. Als economische vluchtheuvel, als vaste waarden. En sinds begin 2019 is daar bitcoin bijgekomen, de digitale munt die in 2008/2009 gecreëerd werd door de illustere onbekende 'Satoshi Nakamoto'. In diezelfde tijdspanne van tien jaar is BTC, het tickersymbool van bitcoin op de cryptobeurzen, van enkele dollarcenten naar afgerond 10.000 dollar gestegen. Met een voorlopig hoogtepunt in december 2017 van wel bijna 20.000 dollar tegenwaarde. Zulke opbrengsten zijn nooit gezien, nooit gehoord, en hebben reeds meer dan één investeerder tot miljardair gemaakt.

Dus samengevat: geld uitgeven, zelfs lenen, oké. Dat is dan wel gratis of zo goed als gratis, maar besteed het toch maar nuttig!