Het praktiseren van een hobby is voor menigeen een leuke tijdsbesteding. Normaliter zal een hobby al dan niet veel geld kosten en levert het niet meer op dan veel plezier. Toch zijn er enkele hobby's waarmee je geld zou kan verdienen. Dit is bijvoorbeeld bij het aanleggen van een verzameling. Dit kunnen allerlei verzamelingen zijn, zoals een postzegel- of muntenverzameling.
Het verzamelen van munten kan om diverse redenen. Ten eerste is er natuurlijk het verzamelplezier. Veel mensen verzamelen enkel munten omdat dit hun hobby is en zij het leuk vinden om een verzameling aan te leggen. Er is ook een groep mensen die munten verzamelen, maar niets om het verzamelplezier geven. Dit zijn verzamelaars die munten verzamelen als een investering. Door het aankopen van munten hoopt men dat na verloop van tijd de waarde van de munten stijgt zodat bij verkoop van de munten winst mee te behalen is. De spaarrente staat momenteel historisch laag, dus als je spaargeld hebt kan een investering misschien meer opleveren dan het op je spaarrekening te laten staan.
Als je je als investeerder wilt toeleggen op het investeren in munten, dan is het heel belangrijk dat je de juiste munten of verzamelgebieden kiest. Een hobbyverzamelaar specialiseert zich alleen in het gebied of soort munt dat hij leuk vindt. Het doel van een investeerder is om op termijn winst te maken met de muntenverzameling. Uiteraard speelt ook mee hoeveel geld je wilt investeren of misschien wil je geld lenen om te investeren? Er zijn zeldzame verzamelgebieden die erg duur zijn en je moet je dan ook afvragen of er een verdere waardestijging te verwachten valt. Het is daarom noodzakelijk om voordien goed onderzoek te doen naar het beste verzamelgebied.
Sinds de invoering van de Euro is er een geheel nieuw verzamelgebied bijgekomen. Je kunt Euro's verzamelen van alle eurolanden of je beperken tot één land. Het voordeel is dat investeren in euro's relatief goedkoop is en dat er toch al euro's van vooral kleinere landen zijn, die in korte tijd meer waard worden. Denk daarbij aan euro's van Vaticaanstad of San Marino. Je kunt je ook toeleggen op het gulden tijdperk, de zogenaamde Koninkrijksmunten. Deze munten zijn nog relatief gemakkelijk te krijgen op de verzamelaarsmarkt en vertegenwoordigen afhankelijk van de oplage en kwaliteit een waarde. Daarbij is weer een specialisatie mogelijk, zoals verzamelen van guldens, rijksdaalders, dubbeltjes of centen. Tot de jaren 60 waren de meeste Nederlandse guldens en rijksdaalders nog voorzien van zilver. Naast munten investeer je dan ook nog in zilver. Tot de jaren 30 heeft Nederland gouden tientjes uitgebracht, ook dat is een verzamelgebied, maar wel iets duurder.
Er worden door verschillende landen ook beleggingsmunten uitgebracht in zilver en goud. Hoewel het officieel betaalmunten zijn, komen ze niet in omloop en worden ze enkel door investeerders en verzamelaars aangekocht. De meeste bekende beleggingsmunten zijn de Canadese Maple Leaf, de Amerikaanse Silver Eagle, de Zuid-Afrikaanse Krugerrand en Oostenrijkse Philharmoniker. Van de meeste beleggingsmunten wordt een gouden en zilveren versie uitgegeven. Heb je een groot budget of ga je geld lenen, dan kun je in gouden beleggingsmunten investeren. Voor de kleinere budgetten zijn er de zilveren beleggingsmunten. Het voordeel van goud en zilver is dat ze altijd hun waarde behouden en daarmee een goede investering zijn.