Sinds het ontstaan van de allereerste cryptomunt, Bitcoin, hebben zowel particuliere als institutionele beleggers cryptocurrency vergeleken met andere soorten investeringen. Het werd al snel duidelijk dat beleggen in crypto met tal van sterke voordelen komt, waaronder een potentieel hoog rendement en een hedge tegen inflatie. Daartegenover staan ook scherpe nadelen, zoals volatiele schommelingen in de prijzen en onzekere regulering.
Het is voor beginnende beleggers dan ook niet eenvoudig om te bepalen wat ze het beste doen wanneer ze besluiten om in crypto te beleggen. Blijven ze best bij grote cryptomunten zoals Bitcoin of Ethereum, of proberen ze eens te beleggen in meme cryptocoins? Beide hebben voor- en nadelen, zo geeft Joren Verdoes van Bitcoin Magazine in hun complete lijst meme coins te kennen dat deze nieuwe cryptomunten heel wat mogelijkheden op winst bieden.
Is dit iets voor jou? Wil je beleggen in meme cryptocoins, of blijf je liever bij meer gevestigde belegginsvormen zoals aandelen, vastgoed of goud?
In dit artikel gaan we dieper in op wat meme coins precies zijn, en vergelijken we meme coins met andere soorten investeringen op het vlak van rendement, volatiliteit, risico's, regulering en fundamentele waarde.
Om uit te leggen wat meme coins precies zijn, moeten we beginnen bij het begin. Cryptocurrency slaat op een vorm van digitale valuta die gebaseerd zijn op blockchaintechnologie. Dit betekent dat alle transacties met een bepaalde cryptomunt opgeslagen worden in een digitaal, gedecentraliseerd logboek. Dit maakt crypto vrijwel immuun voor bedriegende handelingen, en je krijgt een transparant, eerlijk en, paradoxaal genoeg, anoniem systeem van transacties.
Naast een manier om internationale transacties uit te voeren, kan je ook in cryptomunten beleggen. De waarde hiervan hangt af van meerdere factoren, waaronder marktsentiment, het inherente nut van de munt, vraag en aanbod, enzovoort.
De eerste, grootste, populairste en duurste cryptomunt is Bitcoin. Dit is de gouden standaard van de cryptowereld, en alle andere cryptomunten (waarvan er momenteel vele honderden zijn) worden altcoins genoemd.
Deze altcoins komen in alle maten en vormen. Sommige zijn erg serieus en richten zich op het oplossen van een specifiek probleem, bijvoorbeeld internationale transacties sneller en eenvoudiger maken, of een platform voor gedecentraliseerde apps aanbieden.
Dan zijn er ook de meer luchtige cryptomunten, de "meme coins". Een meme (je spreekt het uit als "miem") is een cultureel concept dat zich via het internet verspreidt van persoon tot persoon. Een internetmeme is dus een bepaalde vorm van internethumor of -grap.
Een van de eerste voorbeelden van meme coins is Dogecoin, gelanceerd in 2013 als een parodie op Bitcoin en gebaseerd op de meme "doge" met een Shiba Inu hond. Deze grap bleek echter enorm populair te zijn, en Dogecoin groeide dan ook uit tot een waar succes.
Sinds de opkomst van Dogecoin hebben talloze andere meme-cryptocoins het licht gezien, elk met zijn eigen unieke twist op internetmemes en popcultuur. Enkele bekende voorbeelden zijn Shiba Inu (SHIB) en Meme Kombat. Deze coins hebben vaak een grote en betrokken online gemeenschap achter zich, die bijdraagt aan hun populariteit en waarde.
Omdat meme coins doorgaans geen echt nut hebben, berust hun waarde dan ook op niets behalve het marktsentiment. Ze gedijen in een sterke gemeenschap die de coin als een hype voorstelt. Dit kan zeer lucratief zijn als belegging omdat de waarde ervan scherp de hoogte kan inschieten, maar voor hetzelfde geld kan die even snel terug in elkaar kelderen.
Veel meme-cryptocoins hebben een laag instapniveau (lees: lage prijs), waardoor zelfs kleine investeerders kunnen deelnemen. Dit heeft bijgedragen aan hun populariteit bij een breed publiek.
Nu duidelijk is wat meme cryptocoins precies zijn, kunnen we ze even vergelijken met andere beleggingsvormen.
Meme coins kunnen extreem hoge rendementen opleveren binnen een korte periode, vooral tijdens periodes van hype en speculatie. Dit maakt het een erg speculatieve investering, wat cryptomunten onderhevig maakt aan aanzienlijke volatiliteit. De prijzen kunnen snel maar heel onvoorspelbaar schommelen. Dit brengt zowel kansen als risico's met zich mee.
Traditionele beleggingen zoals aandelen, obligaties, vastgoed en goud kunnen over het algemeen stabielere, maar veel meer gematigde rendementen bieden over lange periodes. Je zal met beleggen in goud of zilver bijvoorbeeld niet snel een vertienvoudiging van je belegging zien, wat bij meme cryptomunten schering en inslag is. Dat gezegd zijnde, zal goud ook niet plots 10% van zijn waarde van de vorige dag zijn. De volatiliteit is dus een pak lager, behalve soms bij aandelen van bepaalde bedrijven.
We gaan er geen doekjes om winden, investeren in crypto meme coins komt met aanzienlijke risico's vanwege hun speculatieve aard, de volatiliteit van de markt, en een algemeen gebrek aan consistente regelgeving. Ze zijn doorgaans erg gevoelig voor marktsentiment en -manipulatie, fraude en "pump and dump schemes". Meme coins bevinden zich in een vrijwel ongereguleerde omgeving, dus als belegger ben je ook kwetsbaarder voor malafide partijen.
Bij de meeste andere soorten investeringen loop je minder risico, want doorgaans is er heel wat minder volatiliteit in hun markten, en je bent vaak ook verzekerd tot een bepaald bedrag. Bij aandelen is het heel goed mogelijk dat een bedrijf van de ene dag op de andere in elkaar stort en je al je geld verliest, maar daarom is het dan ook geen goed idee om alles in slechts 1 bedrijf te beleggen. Vrijwel alle traditionele vormen van beleggen zijn onderhevig aan strikte wetgeving en toezicht, dus je loopt minder risico op fraude en marktmanipulatie - maar het is wel nog steeds mogelijk.
Crypto meme coins hebben vaak weinig tot geen fundamentele waarde of nut. Je kan met veel munten wel online transacties uitvoeren of er bij een online casino mee spelen, maar de prijzen worden vooral bepaald door marktsentiment en speculatie, in plaats van door tastbare activa of inkomsten. Meme coins zijn dus vooral gebaseerd op social mediahypes, internetmemes en de bijdrage van een bepaalde gemeenschap.
Traditionele investeringen hebben doorgaans een sterke onderliggende basis waarop hun waarde berust. Denk bijvoorbeeld aan bedrijfswinsten bij aandelen, rentebetalingen bij obligaties, huurinkomsten voor vastgoed, en het behoud van waarde voor goud en zilver. De marktbewegingen van deze soorten beleggingen worden beïnvloed door economische indicatoren, bedrijfsprestaties en andere macro-economische factoren.