Bitcoin's stock-to-flow-model uitgelegd

Als 's werelds eerste digitale valuta heeft Bitcoin altijd zowel investeerders als handelaren gefascineerd. Het beloofde de financiële wereld voor altijd te veranderen, en hoewel velen ervan uitgaan dat het voor altijd de digitale topvaluta zal blijven, zijn er veel anderen die verwachten dat de rol van Bitcoin in de financiële toekomst anders zal zijn.

Het onvermogen van Bitcoin om op te schalen, zal het waarschijnlijk niet toestaan dat het voor altijd als valuta blijft fungeren. Maar dankzij de hoge Bitcoin koers en het enorme potentieel om veel hoger te gaan dan zijn huidige All Time High, zijn er sommigen die geloven dat het de toekomst van Bitcoin is om goud te vervangen en de nieuwe universele waarde opslag te worden.

Natuurlijk moet een activum dat wordt beschouwd als een waarde opslag een hoge waarde hebben en om dit te bereiken, moet het schaars zijn en een lage instroom van nieuwe eenheden per jaar hebben. Dit wordt berekend door een model genaamd stock-to-flow, dat wordt gebruikt om de stock-to-flow-verhouding van activa te berekenen.

Wat is het stock-to-flow-model?

Het stock-to-flow-model is een model dat Bitcoin vergelijkbaar acht met activa zoals goud of zilver. Zoals gezegd, worden deze ook wel een opslag van waarde-goederen genoemd, omdat ze gedurende lange tijd dezelfde of een vergelijkbare hoge waarde kunnen behouden. Goud is bijvoorbeeld een zeer schaars metaal in vergelijking met vele andere.

Dit geeft het, samen met zijn andere eigenschappen, een hoge waarde en daardoor fungeert het vaak als een veilige haven tegen veel volatieler fiatgeld.

Bitcoin is echter nog schaarser dan goud zelf, omdat we niet weten hoeveel goud er in de wereld is dat nog moet worden ontdekt. Aan de andere kant weten we, dankzij Satoshi Nakamoto die de munt met een maximum van 21 miljoen eenheden ontwierp, precies hoeveel Bitcoin er ooit kan zijn.

Het enige dat nog moet gebeuren, is dat de Bitcoin koers tot zijn volledige potentieel groeit en zich stabiliseert, zodat de munt wereldwijd wordt erkend als een nieuw medium voor waarde opslag.

Bitcoin wordt beperkt tot 21 miljoen BTC, waarvan 18 miljoen BTC nu al in omloop is. De stock to flow verhouding (voorraad tot stroomverhouding) van Bitcoin is vrij hoog en zal in de loop van de jaren blijven toenemen aangezien de stroom nieuw gecreëerde munten afneemt.

Waar wordt het stock to flow model voor gebruikt?

De stock to flow verhouding dient om activa te evalueren op basis van twee factoren: de totale hoeveelheid die momenteel beschikbaar is, tegen de instroom van nieuwe productie. Dit vergelijkt in feite hoeveel BTC er nu is tegen hoeveel nieuwe BTC er per jaar in omloop komt.

Hoe hoger de ratio, hoe waardevoller de asset.

Er zijn zelfs live grafieken waarmee we de voorraad-stroomverhouding kunnen volgen. Als we dit vergelijken met de grafiek van de Bitcoin koers, dan is het meteen duidelijk dat de Bitcoin koers de stock to flow verhouding van Bitcoin volgt.

Hierdoor is het theoretisch mogelijk om te bepalen hoe hoog de koers van Bitcoin kan gaan door de verwachte stock-to-flow te observeren. Aangezien we weten hoeveel BTC er kan zijn en hoeveel daarvan per jaar in omloop zal komen (rekening houdend met de toekomstige halveringen), is het mogelijk om stock-to-flow met hoge nauwkeurigheid te berekenen. Het enige dat onzeker blijft, is of de prijs deze lijn zal blijven volgen.

Wat zegt stock to flow over de toekomstige Bitcoin koers?

Volgens recente berekeningen beweert de nieuwste stock-to-flow-voorspelling dat de Bitcoin koers tegen 2024 ongeveer $ 288.000 zal bedragen. Of dit echt zal gebeuren, valt natuurlijk nog te bezien. Zoals gezegd hangt dat met name af van in hoeverre Bitcoin door beleggers wordt omarmd als een nieuwe vorm van waarde opslag vergelijkbaar met goud.