Hoe werkt het openen van goudrekening?

Wanneer iemand in goud wil beleggen, dan kan dit een zinvolle en lucratieve investering zijn. Goud is een geliefd edelmetaal dat relatief waardevast is. In economische slechte tijden stijgt de waarde van goud juist meestal. Investeren in goud kan op diverse manieren. Dit kan door fysiek goud aan te kopen of door het openen van een goudrekening.

Wat is een goudrekening?

Een goudrekening is net als een bankrekening: een rekening waar de waarde van het aangekochte goud op wordt bijgeschreven. Hierbij kan een keuze gemaakt worden uit een toegewezen goudrekening en een niet toegewezen goudrekening. Bij een toegewezen goudrekening koopt de rekeninghouder ook daadwerkelijk fysiek goud aan, dat op een bepaalde locatie wordt opgeslagen. De waarde hiervan wordt op de goudrekening bijgeschreven. Wanneer de rekeninghouder het goud fysiek in bezit wil hebben, dan is dit mogelijk. Het goud wordt dan naar de rekeninghouder verzonden en de waarde van de goudrekening afgeschreven. Bij een niet toegewezen goudrekening wordt er virtueel goud aangekocht. De waarde die op de goudrekening wordt bijgeschreven hangt af van beleggingen. Het is voor de rekeninghouder niet mogelijk om dan fysiek goud in huis te halen. Er wordt enkel gespeculeerd met de goudwaarde.

Openen van een goudrekening

Het openen van een goudrekening gaat tegenwoordig heel gemakkelijk online. Het is net zo gemakkelijk als energie vergelijken. Ook daarbij wordt gezocht op de goedkoopste aanbieder en de aanbieder met de beste voorwaarden. Dit gaat ook zo met het vergelijken van een goudrekening. Er moet dan gelet worden op de aanbieder die de laagste kosten in rekening brengt of waar het hoogste rendement te verwachten valt. Bij het openen van een toegewezen goudrekening moet goed nagegaan worden op welke wijze er goud aangekocht worden, zoals in goudstaven of in munten en hoe het goud wordt opgeslagen. Bij een niet toegewezen goudrekening is het verstandig om te weten op welke wijze er in goud wordt belegd en hoe groot de risico's hiervan zijn.

Voordelen van een goudrekening

Het hebben van een goudrekening heeft diverse voordelen. Omdat de rekeninghouder het goud niet fysiek in huis heeft, kan er overal ter wereld waar maar een internetverbinding is bij de goudrekening gekomen worden. Meestal hangt er aan de goudrekening ook een bankkaart. Hiermee kan ook op vele plekken geld worden opgenomen dat op de goudrekening is bijgeschreven. Een heel groot voordeel kan zijn dat de rekeninghouder geen fysiek goud in huis heeft. Vooral bij een grote hoeveelheid goud moeten er thuis maatregelen getroffen worden om het goud goed en veilig op te slaan. Er is altijd een risico op inbraak of een overval, waarbij het goud gestolen kan worden. Met een goudrekening worden deze risico's uitgesloten. Met een toegewezen goudrekening mag de rekeninghouder er vanuit gaan dat de bank het aangekochte goud op een veilige wijze opslaat.