Zo vader zo zoon... NOT! Goud versus bitcoin

Betreft het slechts de zoveelste clash tussen generaties? De Generatiekloof? Een typisch Oedipus-complex misschien? Zoals van oudsher zien vader, moeder, ouders nog graag dat kinderen in hun voetsporen treden. Toch wanneer je een soort van familiebedrijf runt. In dit geval dan de welvaart in goud, munten en baren, die pater familias Peter Schiff het gezin verschaft heeft in de afgelopen decennia. Peter D. Schiff (geboren 1964) is als Amerikaanse beurshandelaar, investeringsanalist, auteur en econoom een publieke figuur geworden, die het op zich genomen heeft de gulden boodschap te verspreiden. Voor de Chief Executive en President van Euro Pacific Capital is letterlijk niets as good as gold!

De anti-dollar

In goud beleggen was/is immers een beproefde, lucratieve methode om welvaart te accumuleren door de tijd heen. Zoals de theorie ook luidt is het gele edelmetaal dé tegenhanger van het ongebreidelde bij verzinnen van fiatgeld, het funny money. Dollars, ponden, yen, euro's et al. waarmee je in tijden van inflatie alleen maar aan koopkracht verliest. (En heeft u al veel tijden gekend zonder inflatie, zonder geldontwaarding?) Zo gezien is goud beslist de anti-dollar. Vanwege de benijdenswaardige positie die deze munt als wereldreservemunt bezit. Nog bezit. Nu nog. Maar Peter, en echtgenote Lauren, hebben ook een zoon...

Schifft naar crypto

En als je 't dan nog binnenshuis kon houden, weet je wel - met de mantel der liefde bedekken. Vader als de ultieme goudkever, goldbug, terwijl de zoon, Spencer Schiff, helemaal los gaat in... bitcoin. Hij gelooft heilig in de cryptovaluta. Maar neen; iemand (wie?) moest het zo nodig aan de spreekwoordelijke grote klok hangen. Wat wel een eeuwige discussie lijkt, 'men' raakt er maar niet uit/over uitgepraat - is goud beter dan bitcoin of is het net andersom? Een macro-discussie op sociale media als Twitter en YouTube, die zelfs tot op het wereldniveau gevoerd wordt. Want alvast in de professionele beleggerswereld gaat het vaak niet om miljoenen maar om miljarden!

Tragisch

Die discussie wordt dan vast ook op microformaat ten huize Schiff beleefd, met alle interne spanningen zoals we ons die kunnen voorstellen. Het zal vast met een bedroefd hart zijn dat vader Schiff volgende tweet online zette in september 2020. Precies een jaar geleden is dat en de gezins tragedie was nog in volle ontwikkeling:

Tja, wiens advies gá je inderdaad volgen? Deze jongste generatie, de z.n. Millennials (ruwweg geboren tussen 1981 en 1998); of de vorige generatie(s), van de babyboomgeneratie (1945-1960) of van de generatie X (1961-1980)? Hebben we wat de digitale evolutie of revolutie betreft te maken met een soort van 'modeverschijnsel'. Dat net zoals alles wat tijdelijk 'in' is, ook langzaam of heel snel altijd wel wegdeemstert, de vergetelheid in? Of is bitcoin, met in zijn nasleep een slordige 11.500 munten, de altcoins, 'een blijver'?

Kijken we louter naar de beursprestatie van goud vergeleken bitcoin, dan is er geen twijfel mogelijk dat Spencer Schiff zijn vader verslaat. De goudkoers, noch die van kleine broer zilver, heeft weinig spectaculair gedaan het afgelopen jaar, de afgelopen 18 maanden pakweg. Van 1672 dollar in januari 2020 naar de 1831 dollar per troy ounce (31,10 gram) tot op heden. Pas op, toch een fraaie kleine 10 procent waardetoename. (Anno 2001 was dat nog slecht $400!)

NO bitcoin NO!

Niet alleen toont Peter Schiff zich in geschrift en in uitspraken een fanatiek pro-goud advocaat; hij is ook nog eens een vroege, zeer fervente tegenstander van cryptomunten! Crowdfundinsider.com: 'During BTC's price crash last year (around March 2020), Peter had said that the pseudonymous digital currency would drop by over $4,000. Bitcoin had been trading as low as $3,600 when awareness about the COVID pandemic became more widespread (and led to a wider financial market crash). But since then, the BTC price has more than quadrupled in value in 2020 alone, eventually reaching an all-time high of just over $58,000 last month.' Dat 'all time high' werd zelfs afgerond $64.500 in april 2021!

GO bitcoin GO!

Bitcoin, BTC, om van vele altcoins nog maar te zwijgen, presenteert zich als een waarde waartegen geen enkele belegging tegenop kon en kan. Edelmetalen, vastgoed, aandelen - zelfs met beide laatste in bubbel-territoria halen ze toch nog bij lange niet de onwaarschijnlijke prestaties van BTC. Ruwweg genomen en met enorme ups en downs, toont bitcoin een waarde/koers toename van gemiddeld 200 procent per jaar, en dit sinds de creatie door de illustere onbekende, Satoshi Nakamoto in 2009.

Back to the future

Stellen we ons even voor: anno 2019 kon je 1 BTC aanschaffen voor...$0,08. Is het een wonder dat vroege investeerders hier multimiljonair, zelfs miljardair mee geworden zijn? Een dertigtal, deze laatsten dan, bij de recentste 'telling'. Wie of wat er achter zo'n bitcoin adres zit, daar heeft iedereen het raden naar. Maar ze bestaan, en ze zijn 'out there'... en manipuleren soms ook de hele markt met hun invloedrijke macht en bezit!

The Enemy Within/Vanbinnen

Nog in maart 2020 halveerde zo de bitcoinkoers, zie hierboven, en schommelingen van tientallen procenten per jaar zijn niet ongewoon. Het vergt een sterke maag, en ontzettend veel beheersing van die innerlijke krachten die bij elke gedreven belegger wel spelen; die van de Fear & Greed. Daar bestaat zelfs een Index van, die de mate van angst en hebzucht elke dag update. Die op moment van schrijven trouwens aardig wat greed in de cryptomarkt ziet. Not good, not good, want vaak de voorbode van een flinke daling:

alternative.me

Bron: Alternative.me

De race die er geen is

Talloze ups en downs op de korte termijn - het zal de goudkoers niet overkomen. Die stellen we ons dan voor als een supertanker. Een gigantisch schip, als een massieve mastodont, steady as she goes, dat wel moeilijk wendbaar is, maar waarom zoú het van richting, van koers veranderen?

Bitcoin is in deze vergelijking dan als de speedboot; maar al te wendbaar (!), echter ook supersnel. In zijn enthousiasme raakt hij al eens een rif, wat de vaart tijdelijk een halt toe roept. Zoiets kan zelfs een panne, pech van wel een jaar lang veroorzaken. Om vervolgens, eens weer op weg, alle verloren tijd dubbel en dik in te halen. Maar weet u, beste lezer, beste lezer, wat het is? Beide varen au fond de-zelf-de-koers. Dezelfde koers! Met eenzelfde bestemming!

Vertaling El Salvador: De Bevrijder

Tja, nogal wat mensen (en beleggers zijn ook mensen) menen dat het óf, óf is. Of je investeert in goud, met zijn duizendjarige historie, bewezen waarde (en zelfs effectief tastbaar als je dat wilt). Of je belegt in bitcoin. Ontastbaar dan, misschien zelfs onaantastbaar? Wordt dit het zogenaamde Nieuwe Geld? Cf. wat in El Salvador geschiedt op deze zelfde dag, moment van schrijven, dinsdag 7 september 2021. Waar bitcoin voor het eerst in zijn prille geschiedenis officieel als géld gebruikt wordt!

En dit was zo kort geleden nog als augustus 2021: 'Debate: Bitcoin vs Gold with Anthony Scaramucci and Peter Schiff'

De tijd zal het zoals altijd uitwijzen. Maar één ding staat wel vast, naar mijn onbescheiden mening: beide, goud én bitcoin, varen weg van Dollarland. Een pseudoland waarvan de grenzen wel vaststaan, maar de schulden als bergen zo hoog groeien. Zoals in een Hollywood (of Bollywood) film je de facades ziet, 't is net echt, alleen mag je niet langs achter gaan kijken. Schulden als bergen, schuldenbergen; tot in de hemel vraagt u misschien? Neen, niets groeit tot in de hemel. Het Armageddon, dat vroeg of laat maar áltijd komt? Noem het de Vier Ruiters van de Apocalyps voor mijn part - het Dollarrijk brokkelt af, en de vraag is alleen nog: gaat 't langzaam en traag gebeuren, of heel snel en plots? Met een deus ex machina misschien?

Géén financieel advies, dat beseft u terdege en altijd, maar wie veilig wil spelen bezit én wat goud (zilver, edelmetalen...) in z'n portefeuille; én cryptomunten (bitcoin, ethereum, XRP,...) in z'n wallet. Moge er ook vlug in Huize Schiff weer rust terugkeren, in dit besef. Zoals in Huisje Weltevree. Een gouden huis dan, gevuld met BTC. Wees moedig en voorzichtig. We rest our case.