Waar kun je allemaal een hypotheek voor afsluiten?

Iedereen is natuurlijk bekend met de term hypotheek. Een hypotheek is een lening die verstrekt wordt om een investering in vastgoed te kunnen doen. De gemiddelde Nederlander komt enkel in aanraking met een hypotheek wanneer men een privé woning wilt financieren. Toch zijn er nog tal van andere mogelijkheden als het gaat om het verkrijgen van een hypotheek. In deze blog vertellen we je meer over welke hypotheken je allemaal kunt afsluiten en hoe je deze mogelijkheden in jouw voordeel kunt gebruiken!

Familiehypotheek

Normaal gesproken wordt een hypotheek gefinancierd door een externe geldschieter. In het geval van een familiehypotheek wordt (een deel van) het geldbedrag gefinancierd door familie. Dit heeft voor het geldverstrekkende familielid enkele fiscale voordelen. Ook voor de geld lener kan deze constructie voordelen hebben. Zo kun je in sommige gevallen goedkoper geld lenen bij familie dan bij de bank en hanteren familieleden vaak gunstigere regelingen rondom terugbetaling! Het is hierin wel belangrijk om ondanks de familiaire constructie wel een contract op te stellen met betrekking tot de terugbetaling. Stel deze contracten altijd op met iemand die hier daadwerkelijk verstand van heeft! Zo voorkom je potentiële toekomstige onenigheid in de familie.

Verhuurhypotheek

Een verhuurhypotheek is voor velen een relatief onbekende hypotheek. Deze wordt namelijk verstrekt als het om vastgoedinvesteringen gaat die niet voor privé gebruik zijn. Het gaat hierin dus om een investering in een vastgoedobject dat je van plan bent om na aanschaf weer te verhuren. De verhuurhypotheek wordt dus verstrekt aan een partij die vastgoed wilt opkopen. Na het aanschaffen en het renoveren van het stuk vastgoed kan het stuk vastgoed weer de verhuurmarkt op gebracht worden.

Bedrijfshypotheek

Als het gaat om hypotheken in de zakelijke markt spreken we al snel over een bedrijfshypotheek. Een bedrijfshypotheek wordt zoals de naam het al doet vermoeden verstrekt aan een bedrijf. Een bedrijf kan een hypotheek afsluiten om bijvoorbeeld een bedrijfspand te kopen. Deze vastgoed hypotheek wordt afgesloten op het bedrijf en hierdoor valt het gehele aangeschafte pand ook onder het bedrijf. In veel gevallen is deze constructie voor bedrijven aantrekkelijk omdat er via deze constructie geen individuele rechtspersonen aansprakelijk zijn.