NFT het nieuwe goud? Wat kun je ermee?

We kennen inmiddels de term 'blockchain' van cryptovaluta. Maar wist je dat je er ook meer mee kunt? Zo kun je er bijvoorbeeld aan de hand van slimme contracten - smart contracts genoemd - objecten mee vastleggen. Denk bijvoorbeeld aan de eerste JPEG-afbeelding die voor 70 miljoen dollar onder de hamer ging. De NFT (een zogenaamde 'non-fungible token') is niet meer weg te denken op het internet. Wat kun je er precies mee en is het waard om erin te investeren?

NFT

Wat kun je met een NFT?

Een NFT is een niet-vervangbaar token. Het betekent dat je de eigenaar kan worden van unieke digitale items. Niemand anders kan die digitale items van je afpakken en de enige manier om eraan te komen is door het te kopen of te verkopen. De blockchain houdt dan bij wie de eigenaar is. Op die manier is er maar één item van. Namaken is onmogelijk, want de blockchain - een digitaal grootboek - weet wie de echte eigenaar is. Zo heb je maar ëën echt schilderij. Neem bijvoorbeeld De Nachtwacht. Daar is er maar één van, maar er zijn wel namaakitems. Door een NFT te gebruiken kun je aantonen welk item echt is en welke nep. Op die manier weet je dus altijd wie de echte eigenaar is van de token en wie er een kopie van heeft gemaakt.

NFT's kunnen alles zijn wat digitaal is. Zelfs PostNL begon een digitale postzegel in de vorm van een NFT. Aan het vastleggen van gewilde items kun je uiteindelijk wel verdienen. Alles wat je op de computer kan vinden, kun je omzetten in een NFT. Denk bijvoorbeeld aan een tekening, liedje, of een foto. Met een NFT kun je dus laten zien dat je de echte eigenaar bent en voorkomen dat er kopieën van worden gemaakt. Als je iets tot NFT hebt gemaakt wat erg gewild is, kan dat best flink in waarde stijgen. Daarmee kan een NFT best het nieuwe goud worden.

Cashen aan NFT's

Het is dus mogelijk om flink te cashen met NFT's. De echte hype rondom de non fungible token begon in 2021. De oprichter van Twitter verkocht een gesigneerde tweet en wist daar flink aan te verdienen. Een digitaal concert van DJ Don Diablo leverde bijvoorbeeld 1 miljoen euro op. Talkshow host Ellen DeGeneres veilde een foto voor het goede doel. Het is dus duidelijk dat er flink aan te verdienen valt, als je het goed doet. Als eigenaar van een NFT moet je dan wel een gewild object kiezen, zoals een digitaal kunstwerk.

NFT het nieuwe goud?

Een NFT kan flink wat waard worden, maar niet elke NFT is het nieuwe goud. Volgens sommige investeerders gaat het nu vooral om een gimmick. Maar de NFT heeft meer potentie. Zo kunnen kunstenaars en artiesten laten zien dat zij de echte eigenaar van de muziek of film die ze willen verhandelen. Het internet blijft ten slotte een plek waarop het gemakkelijk is om kopieën te maken en te verspreiden. Met de blockchain is het aan de hand van NFT's mogelijk om je bezit te beschermen.