Investeren in goud of in de Bitcoin?

De Bitcoin en enkele andere crypto munten zijn de laatste maanden flink omhoog geschoten. Dit heeft weer heel wat speculatie en discussie gezorgd. Waar de een zegt dat de Bitcoin een zeer goede investering is, en deze nog veel verder zal stijgen. Zal de ander liever zijn geld in het online casino inzetten en daar hopen op flinke winst. Deze ziet een investering in Bitcoin als niks meer dan ordinair gokken en hopen op het beste.

Maar is de Bitcoin nu een gok, of is het een goede investering? En hoe vergelijkt investeren in de Bitcoin zich met het investeren in goud?

Bitcoin vs Goud experts aan het woord

Bitcoin wordt soms ook wel het digitale goud genoemd. Een vergelijking tussen de twee is dan al snel gemaakt, helemaal als Bitcoin aan een indrukwekkende opmars bezig is de laatste maanden. Business Insider besloot investeerders van zowel goud als Bitcoin aan het woord te laten. Hierbij was de belangrijkste vraag of ze liever de komende 10 jaar in goud, of toch in Bitcoin zouden investeren.

Voorstanders van Bitcoin

Pavel Matveev (CEO van Wirex): Goud en Bitcoin zijn erg verschillend. Je kunt erg makkelijk traden met Bitcoin op verschillende platformen. Het gebruik van Bitcoin wordt steeds toegankelijker, het is een steeds meer geaccepteerd betaalmiddel. De liquiditeit en het gemak is een groot verschil met goud.

Daniel Ives (Managing Director van Wedbush Securities): Als we kijken naar het verloop van de opkomst van Bitcoin. Geloof ik dat Bitcoin steeds meer toegankelijk en een standaard. Daar tegenover staat dat goud een duidelijke waarde heeft, en veiligheid met zich meebrengt. Het voordeel van Bitcoin is hoe snel deze omhoog kan schieten, als het doorgaat zoals het de laatste jaren gedaan heeft zit er geen limiet aan de digitale munt.

Anthony Pompliano (Pomp Investments): Ik bezit geen goud, en een deel van mijn vermogen zit in Bitcoin. De wereld weet steeds beter de waarde van digitale munten in te schatten. Bitcoin heeft zijn waarde verveelvoudigd in de laatste maanden. Het is aannemelijk dat de munt de komende jaren blijft stijgen in waarde ten opzichte van de Amerikaanse dollar. Ik verwacht dat de marktcapaciteit van Bitcoin zal die van goud zal overtreffen voor 2030.

Mike Venuto (co-portfolio manager Amplify Transformational Data Sharing ETF): Ik zou waarschijnlijk kiezen voor Bitcoin, maar waarom kan ik niet voor beide gaan? Spreiding is belangrijk en ik zou beide graag toevoegen om te spreiden. Bitcoin geeft meer risico.

JP Thierot (CEO van Uphold): Goud is de laatste millennia de standaard geweest als je kijkt naar het kopen van macht. Het geeft zekerheid. Bitcoin daarentegen is ambitieus. Waar Bitcoin je snel rijk kan maken, zal niemand denken dat de waarde van goud zich ineens zal verdubbelen.

Voorstanders van Goud

David Rosenberg (Rosenberg Research, econoom): Goud heeft duizenden jaren geschiedenis. Je hebt vele gegevens om je aan vast te houden. Daarnaast heeft het een stuk minder concurrentie dan Bitcoin. Ik zal mijn goud pas opgeven op de dag dat Koningin Elizabeth haar goud verruild voor Bitcoin.

Sylvia Carrasco (CEO Goldex): De kans is klein dat goud iets van het marktaandeel van goud weet af te verkleinen. Goud heeft zijn waarden weten te behouden al eeuwen lang. Het is maar zeer de vraag of Bitcoin ook een lang bestaan kent.

Robert Minter (Director of Investment Aberdeen Standard Investments): Zowel crypto als goud heeft trouwe fans en investeerders. Het grote verschil tussen de twee is dat goud zich al 5.000 jaar weet te bewijzen. Bitcoin is slechts 10 jaar oud, de koers schommelt enorm. Het is hierdoor een zeer slechte vorm van het bewaren van waarde.

Phil Baker: (CEO Hecla Mining Company): Goud en zilver zijn al minstens vier jaar een begrip en hebben zich in die tijd steeds weer bewezen. Crypto is zeker van waarde, het is digitaal en dat is het grote verschil met goud en zilver. Hierdoor zal crypto nooit goud of zilver kunnen vervangen.

Michael Reynolds (Investment Strategy Officer bij Glenmede): Het zogenaamde beperkte aanbod van Bitcoin is zeer belangrijk voor de stijgende koers van deze cryptomunt. Maar in theorie is het aanbod niet gelimiteerd. Sommige zien Bitcoin als een goede toevoeging van spreiding van het beleggingsportfolio. Op het moment zie ik Bitcoin een sterker verband hebben met aandelen dan met goud.

De meningen over wat de beste investering is zijn duidelijk verdeeld. Wel lijken de 10 experts redelijk op een lijn te zitten dat goud veel meer zekerheid weet te bieden dan Bitcoin. Met Bitcoin heb je dan weer de kans om snel rijk te worden.