Investeren in goud, een veilige haven?

Beleggen in goud wordt vaak als veilige haven gezien. Dit komt doordat in moeilijke economische tijden de prijs van goud vaak stijgt. Vaak zien we ook dat om die reden beleggers goud aan hun portefeuille toevoegen. Wanneer de meerderheid van de aandelen minder waard wordt, zal de goudprijs vaak stijgen en hierdoor het verlies wat wordt geleden beperken. Maar is goud ook de daadwerkelijke veilige haven die het beloofd te zijn of is deze titel niet meer van toepassing tegenwoordig?

Hoe werkt investeren in goud?

Investeren in goud kan op verschillende manieren. U kan investeren in goud door te investeren in bijvoorbeeld een goudmijn of een ander bedrijf wat betrokken is bij de productie van het edelmetaal. Ook zijn er verschillende Exchange Traded Funds (ETF'S) waarmee u direct investeert in goud. ETF's zijn een verzameling aan verschillende investeringen. Doordat er ETF's zijn die speciaal gericht zijn op bijvoorbeeld de bedrijven die werkzaam zijn in de goudproductie, investeert u op deze manier in goud.

Ook is het mogelijk om direct te investeren in goud door het fysiek aan te schaffen. U kan op internet of bij een goudhandelaar om de hoek fysiek goud kopen. Dit kan op het moment dat u het schikt tegen de actuele goudprijs. Fysiek goud kopen is erg eenvoudig, u geeft aan hoeveel van het edelmetaal u wilt en kan dit direct afrekenen. Dit goud krijgt u direct mee naar huis of thuisbezorgd op het moment dat het u uitkomt. U bepaalt ook zelf hoe u het bewaart en wanneer u besluit dit te verkopen. Staat de goudprijs na een paar maanden of een paar jaar aanzienlijk hoger? Dan kan u ervoor kiezen om uw fysieke goud te verkopen tegen deze hogere prijs waardoor u winst maakt op uw investering.

Is goud een veilige haven?

Hoe komt het eigenlijk dat goud juist als veilige haven wordt aangemerkt voor beleggers. Zoals u heeft kunnen lezen, stijgt de waarde van goud vaak wanneer het wereldwijd economisch moeilijk is. Daalt de waarde van aandelen door bijvoorbeeld een crisis of een bepaalde dreiging, dan is de kans groot dat de waarde van goud toe zal nemen en de goudprijs dus zal stijgen.

Dit komt omdat goud al jarenlang een bepaalde waarde vertegenwoordigd die los staat van geld. Goud kan namelijk gezien worden als erg waardevast en dat is de reden dat het edelmetaal al duizenden jaren veel waard is. Wanneer er een tekort aan geld is, kan er besloten worden om geld bij te drukken. Geld wordt minder waard doordat er meer van bijkomt en zo ontstaat inflatie. Ook goud wordt uiteraard geproduceerd maar er kan niet besloten worden om ineens extra goud te produceren. Er is maar een bepaalde hoeveelheid van beschikbaar en er kan niet zomaar extra goud geproduceerd worden. Hierdoor ontstaat schaarste en dit zorgt ervoor dat goud zijn waarde dus goed behoudt.

Ook valt op dat als we naar de goudprijs van de afgelopen jaren kijken, deze een flinke stijging heeft gemaakt. Ondanks dat goud dus vooral veel waarde krijgt in moeilijke tijden, valt op dat de prijs ongeacht hoe het economisch gaat, rustig aan blijft stijgen. Los van de economische situatie lijkt investeren in goud dus altijd een verstandige optie. Helemaal als we investeren vergelijken met sparen en de enorm lage rentes die spaarders tegenwoordig ontvangen. Hierdoor kan het lonen om een gedeelte van uw vermogen om te zetten in goud of te investeren in goud.