Investeren in de Krugerrand

Bij de keuze voor het investeren in fysiek goud, is er de mogelijkheid om te investeren in goudbaren of in gouden munten. Investeren in gouden munten houdt ook het nodige verzamelplezier in, waardoor het én een investering én een verzameling is. Een van de meest geliefde gouden munten om in te investeren is de krugerrand.

Geschiedenis van de krugerrand

De krugerrand is een Zuid-Afrikaanse gouden munt. De munt komt in diverse vormen voor en iedere vorm heeft zijn eigen waarde. De krugerrand is in 1967 voor het eerst verschenen en is daarmee de allereerste gouden beleggingsmunt. De munt is ook daadwerkelijk uitgegeven met als doel een beleggingsmunt te zijn. Toch is de krugerrand een officieel betaalmiddel, al zal hier in de praktijk nooit mee betaald worden. De waarde van het goud en de verzamelwaarde maken de krugerrand een zeer waardevolle munt. De krugerrand was ook de eerste gouden munt die exact 1 troy ounce goud bevatte. Dit is omgerekend naar de Nederlandse maateenheid 31,1 gram (netto). Aangezien goud op de goudmarkt wordt verhandeld in troy ounce, maakt dit de krugerrand nog aantrekkelijker voor beleggers. De krugerrand was direct een heel populaire beleggings- en verzamelmunt. Alleen politiek ging het minder in Zuid-Afrika vanwege het apartheidsregime. Op veel plekken was het daarom door een boycot onmogelijk om de munt in te voeren. Dit was ook de reden dat er al snel andere gouden beleggingsmunten op de markt kwamen, zoals de Canadese Maple Leaf. Vandaag de dag is de krugerrand nog steeds erg populair en een zinvolle investering.

Beeltenis op krugerrand

De krugerrand ontleent z'n naam aan de afbeelding van de Transvaalse president Paul Kruger. Verder is de rand tot op vandaag nog steeds de Zuid-Afrikaanse valuta. Het portret van Paul Kruger heeft de bijschriften 'Suid-Afrika' en 'South-Africa', de twee talen Afrikaans en Engels die in Zuid-Afrika gesproken worden. De andere zijde wordt gesierd door een beeltenis van een Springbok. Aan de bovenzijde staat 'Krugerrand' en aan de onderzijde 'Fyn goud 1 oz Fine Gold'. In het midden het jaartal van uitgifte. Van de krugerrand worden jaarlijks vier soorten uitgegeven: 1 troy ounce, en een halve, een kwart en een tiende troy ounce. De laatste soort is zeer geschikt voor investeerders die wel in goud willen investeren, maar geen groot budget hebben.

Verzamelen van de krugerrand

Investeerders of verzamelaars die de krugerrand in huis halen, halen ook een waardevol product in huis. Vooral als jaarlijks een krugerrand wordt aangeschaft, dan kan de totale waarde van de verzameling flink oplopen. Het is daarom verstandig om de polisvoorwaarden van de inboedelverzekering na te kijken tot hoeveel een muntenverzameling verzekerd is. In de regel valt een muntenverzameling onder de bijzondere bezittingen. Afhankelijk van de verzekeraar wordt de verzameling verzekerd voor bedragen tussen de € 1.000,- en € 35.000,-. Als het verzekerde bedrag niet toereikend is, is het raadzaam om dit bedrag te verhogen. Hier staat uiteraard wel een hogere premie voor de inboedelverzekering tegenover. Maar dat is beter dan geen uitkering bij diefstal of brand.