Hier moet je op letten bij de verkoop van oude munten

Ben je bij het opruimen van de zolder op een aantal oude munten gestuit? Dan is de kans groot dat je er al jarenlang niet meer naar om hebt gekeken. Daarom besluit je ze mogelijk weg te gooien. Doe dit niet direct, want oude munten kunnen namelijk behoorlijk wat geld waard zijn. Reden genoeg om jouw oude munten te verkopen in plaats van ze weg te gooien. Om te voorkomen dat je hierbij een verkeerde aanpak hanteert, vertellen wij je hier waar je op moet letten bij de verkoop van oude munten.

Zoek uit om wat voor een munt het gaat

Munten worden al sinds jaar en dag gebruikt als betaalmiddel. Met een groot aantal munten kun je vandaag de dag niet meer betalen. Neem bijvoorbeeld de Nederlandse gulden. Dit was vroeger een betaalmiddel in ons land, maar sinds de invoering van de euro is dit niet langer het geval. Daarnaast zijn er nog talloze andere oude munten. Deze kunnen je stuk voor stuk een leuk geldbedrag opleveren. Reken je overigens niet direct rijk, want niet alle oude munten zijn geld waard.

Om te voorkomen dat je oude munten zonder waarde verkoopt, zoek je eerst uit om wat voor een munten het precies gaat. Gaat het om gouden of zilveren munten? Dan is de kans een stuk groter dat ze jou een leuk geldbedrag opleveren. Een gouden Britse Soverign, gouden Krugerrand, gouden Maple Leaf of gouden American Eagle kunnen namelijk flink wat geld waard zijn. Dit geldt overigens ook voor zilveren rijksdaalders en een zilveren tientje. Als je weet wat voor een soort oude munt je bezit, is het een stuk makkelijker om in te schatten hoeveel hij waard is.

Heeft de munt verzamelwaarde?

Wil je gouden of zilveren munten verkopen? Dan kijk je mogelijk alleen naar de goud- en zilverprijs. Op basis hiervan kun je namelijk herleiden hoeveel het je oplevert als je de munt zou verkopen. Toch moet je niet alleen maar naar deze prijs kijken. Nee, want oude munten kunnen namelijk een verzamelwaarde hebben. Als dit het geval is, wordt er niet gekeken naar de goud- of zilverprijs. De waarde van deze munten staat hier namelijk los van. Waar dan wel naar gekeken wordt? Naar de actuele verzamelwaarde van de munt(en) die je bezit. Hierdoor kunnen oude munten je flink wat geld opleveren.

Weet aan wie je oude munten verkoopt

Wie oude munten wil verkopen, heeft hier vandaag de dag verschillende mogelijkheden voor. Je kunt ze onder meer te koop aanbieden op het internet. Toch heeft dit niet onze voorkeur. Waarom niet? Omdat je dan nooit weet of jouw oude munten verzamelwaarde hebben. Neem ze daarom liever mee naar een expert. Hij bekijkt de door jou meegebrachte munten aandachtig en deelt zijn bevindingen na afloop van de taxatie. Hierdoor weet je precies hoeveel jouw oude munten waard zijn. Wil je er afstand van doen? Dan kun je ze vaak direct verkopen aan zo'n professional.