De voordelen van beleggen in goud

Er wordt al eeuwenlang belegd in goud en dat is tot op heden nog niet veranderd. Beleggers besteden vaak een deel van hun portefeuille aan goud. Wat maakt goud eigenlijk zo uniek en waarom is het zo interessant om te beleggen in goud?

Goud bouwde een goede reputatie op omdat de waarde doorheen de jaren alsmaar bleef stijgen. Het is een schaarse grondstof. De hoeveelheid goud is beperkt en dus kostbaar. Er zijn verschillende redenen waarom mensen kiezen om te beleggen in goud.

In turbulente financiële tijden wordt goud gezien als een veilige haven. Het is een edelmetaal dat zijn waarde goed kan behouden. Voor veel mensen is beleggen in goud dan ook de ideale manier om zich te beschermen tegen inflatie. Daarnaast brengt goud ook verscheidenheid in de beleggingsportefeuille. Een goede portefeuille bestaat uit verschillende producten. Goud is niet onderhevig aan valuta of aandelenkoersen. Dit betekent dat een plotse daling in het rendement van een bepaald beleggingsproduct geen of weinig impact zal hebben op de belegging in goud.

Er zijn verschillende manieren om te beleggen in goud. Investeren in fysiek goud, zoals staven of munten, heeft als voordeel dat je het zelf kan bewaren en het altijd kan gebruiken als betaalmiddel. Het nadeel is dat je vaak extra kosten moet rekenen voor onder meer een kluis. Je bewaart immers ook geen briefjes van 500 euro onder je bed. Wil je het risico op diefstal of verlies beperken, investeer dan in extra veiligheidsmaatregelen.

Je kan ook kiezen voor een ETF (exchange-traded fund). Dit zijn beleggingen die net als aandelen op de beurs verhandeld worden. ETF's worden gebruikt om een specifieke marktindex te volgen. Mensen die niet in fysiek goud willen investeren kunnen een ETF aankopen die de goudkoers volgt.

Daarnaast kun je ook beleggen in goudmijnen. De meeste goudmijnbedrijven hebben en beursnotering. Als belegger word je dus aandeelhouder van het goudbedrijf. Deze bedrijven kunnen winst maken als de productiekost lager ligt dan de verkoopsprijs op de markt. Als belegger is het dan belangrijk dat je kiest voor een bedrijf met een vaste productiekost.

Uiteraard houdt beleggen in goud nog altijd een zeker risico in. Welke vorm van beleggen in goud je ook kiest, het is verstandig om de prijzen altijd goed te blijven vergelijken. Mensen die bijvoorbeeld winst willen maken door online te gokken maken ook eerst een grondige vergelijking. Deze vergelijkingssite kan dan een goede optie zijn bij het maken van de juiste keuze.