Andere edelmetalen dan goud om in te investeren

Gaat het financieel in de wereld minder goed? Dan grijpen we vaak terug naar betrouwbare manieren van investeren. Goud is daar een goed voorbeeld van. Al eeuwenlang is dit edelmetaal een stabiele en waardevolle manier van beleggen. Maar dat wil niet zeggen dat goud het enige is waar je in kunt investeren. Ook zilver is een bekend edelmetaal waar van oudsher in belegd wordt. De reden dat deze beide edelmetalen zo populair zijn, is dat het altijd metalen zijn geweest die relatief schaars waren. Zelfs in de oudheid werden munten van goud en zilver gemaakt, net als sieraden. Dat was nog meer reden dat iemand in goud of zilver wilde investeren.

Je kan altijd je geluk beproeven in een online casino Nederland. Maar als je op zoek bent naar een investering die niet aan inflatie onderhevig is dan zijn er ook nog andere interessante edelmetalen dan goud. Je koopt daarbij de edelmetalen zelf en bewaart deze in een kluis. Of je beschouwt het echt als een beleggingsobject en geeft het beheer aan een professionele partij. Een andere manier om te investeren in edelmetalen is door te beleggen in speciale edelmetaalfondsen. In dat geval handel je in aandelen, futures en opties.

Platina

Dit edelmetaal delft men op verschillende plekken in de wereld. Bijvoorbeeld in Canada, maar ook in Rusland en Zuid-Afrika. Het is van nature zilverwit en heeft bovendien de eigenschap dat het niet roest. Om deze reden gebruikt de medische industrie dit edelmetaal, bijvoorbeeld voor medische instrumenten. Ondanks dat in meerdere landen platina gevonden wordt, is het een zeldzaam edelmetaal. De markt is klein. Dit zorgt ervoor dat de waarde wel 20 keer hoger ligt dan bijvoorbeeld de waarde van goud. De afgelopen jaar steeg de koers van platina enorm en de experts verwachten dat hier nog geen einde aan komt.

Palladium

Het edelmetaal wordt in veel sieraden verwerk. Ook de auto-industrie is een grote afnemer van dit edelmetaal. Net als bij veel andere edelmetalen speelt de politieke situatie in de wereld ook bij Palladium een rol als het gaat om de waarde. Rusland is een van de leveranciers van dit edelmetaal. En als dat land betrokken is bij politieke onrust, neemt de waarde van Palladium dus ook toe. Tel daarbij de toenemende vraag bij op vanuit de industrie, in combinatie met de zeldzaamheid van het metaal. Het is dan zonder meer duidelijk dat Palladium een goede investering is.

Zilver

Het edelmetaal met een waardevastheid is zilver. Een prima investering dus als je niet kunt kiezen uit de verschillende edelmetalen. Door de eeuwen heen neemt de vraag naar zilver ook toe. Onder andere door de industriële ontwikkeling. In computers, printers en mobiele telefoons zitten printplaatjes die zilver bevatten. Maar dat niet alleen. Zilver is inmiddels niet alleen maar voor de industrie interessant. Het heeft ook een plaats binnen de beleggingsmarkt gekregen. Dat maakt het voor beleggers niet alleen een veilig beleggingsobject, maar ook betaalbaar. Door de toenemende vraag naar zilver en de afname van het aanbod, liggen ook hier kansen voor de investeerder.

Rhodium

Wil je investeren in goud of zilver dan is het mogelijk om bijvoorbeeld sieraden te kopen van deze edelmetalen. Deze bewaar je in een kluis. Of je investeert in staven goud. Rhodium wordt ook toegepast op sieraden. Bijvoorbeeld door zilveren sieraden met een dun laagje Rhodium te beschermen. Rhodium zie je echter niet snel terug in de vorm van een staaf. Het is onbewerkt een giftig edelmetaal waar je dus beter op afstand in kunt handelen. Bijvoorbeeld in de vorm van aandelen. Van Rhodium kun je met recht zeggen dat het een zeer zeldzaam edelmetaal is waardoor er geen koersval te verwachten is de komende jaren.

Koper

In kopermijnen wordt koper uit kopererts gewonnen. Deze mijnen bevinden zich onder andere in Chili, Indonesië en de Verenigde Staten. In veel gebruiksvoorwerpen zit koper en ook veel industrieën gebruiken koper. Hierdoor is er veel vraag naar. Op het moment dat de vraag toeneemt, schiet ook de koperprijs omhoog. Koper geleidt goed en daardoor is het een metaal dat veel toegepast wordt in elektrische apparaten. Nu de wereld overschakelt naar duurzame energie, bijvoorbeeld elektriciteit uit zonne-energie, is de verwachting dat de vraag naar koper ook enorm toeneemt. Het aanbod zal daarbij achterblijven, waardoor koper een waardevolle investering is voor de toekomst.