VERGELIJK DE PRIJS VAN GOUD EN ZILVER

 

Totale waarde goudmarkt 2011: $205 miljard

Uit het laatste rapport van de World Gold Council over het vierde kwartaal van 2011, blijkt dat China in 2012 India zal inhalen als grootmacht van het goud. De wereldwijde goudmarkt is in 2011 naar 4.067 ton goud gegroeid, omgerekend zo’n 205 miljard dollar. Een toename van 0,4% ten opzichte van het jaar 2010.

De vraag naar goud in China steeg met maar liefst 20% naar 769,8 ton goud. Daarentegen daalde de vraag naar goud in India met 7% naar 933,4 ton. Het is al het elfde jaar dat de goudprijs stijgt, dit komt vanwege toenemende vraag naar juwelen, maar ook de investeringsvraag neemt sinds de kredietcrisis en de huidige valuta-oorlog flink toe. In 2011 werden de centrale banken, met de Aziatische centrale banken voorop, voor het eerst sinds lange tijd netto kopers van het gele edelmetaal.

De WGC zegt dat het “zeer goed mogelijk is dat China voor het eerst in 2012 de grootste goudconsument ter wereld zal zijn”. Dit is overigens ook al het geval voor vierde kwartaal van 2011. Het land kocht in de laatste drie maanden van het voorbije jaar 190,9 metrische ton goud ten opzichte van 173 ton dat India aanschafte. De dalende vraag naar goud in India komt voornamelijk vanwege de dalende waarde van de rupee. Hierdoor wordt het voor gezinnen steeds kostbaarder om goud te kopen.

Nu alle veel landen en centrale banken bezig zijn om hun valuta te devalueren lijkt goud nog de enige logische weg voor investeerders om hun welvaart te behouden. Deutsche Bank noemde de periode waarin we zijn beland al “The era of competitive QE”, terwijl hedge fund manager Kyle Bass goud al omschreef als “a put against the idiocy of the political cycle”. Terwijl goud vooralsnog in handen is van een selecte groep participanten is het maar de vraag tot welke niveaus de goudprijs zal stijgen wanneer meerdere institutionele investeerders de goudmarkt van 205 miljard dollar zullen gaan opzoeken. (Ruben v/d Gun)